Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
12.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 12.28

7 let, 2 meseca

EU dokončno sprejela proračun za leto 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Bruslju potrdil proračun EU za leto 2012, s čimer je ta dokončno sprejet.

Odobrena plačila bodo v prihodnjem letu znašala 129 milijard evrov, kar je v primerjavi z letošnjim proračunom okoli dvoodstotno zvišanje.

Proračun so v sredo potrdili že finančni ministri EU. Tako ministri kot parlament so v bistvu le potrdili kompromis, ki so ga 19. novembra dosegle članice unije in parlament v spravnem postopku.

Odobrena plačila za naslednje leto se bodo zvišala za 1,86 odstotka Odobrena plačila za naslednje leto se bodo v primerjavi z letošnjimi zvišala za 1,86 odstotka. Ker pa dogovorjena plačila ostajajo pod napovedjo o dvoodstotni inflaciji za prihodnje leto, gre v realnem smislu za zmanjšanje evropskega proračuna.

Dogovor o proračunu za prihodnje leto sicer vključuje tudi spremembo proračuna za letos, in sicer za zvišanje porabe za 200 milijonov evrov.

Največ denarja je namenjenega za ohranjanje in upravljanje naravnih virov Največ denarja v proračunu za naslednje leto je namenjenega za ohranjanje in upravljanje naravnih virov - 57 milijard evrov - ter za rast in zaposlovanje - 54,8 milijarde evrov.

Za državljanstvo, svobodo, varnost in pravico je v plačilih namenjenih približno 1,5 milijarde evrov, za globalno vlogo EU sedem milijard evrov, za administracijo pa 8,3 milijarde evrov, pri čemer je bilo predvidenih tudi dodatnih 13,1 milijona evrov za Hrvaško.

Pogajanja o proračunu so potekala v senci resne krize v območju evra Pogajanja o proračunu unije za prihodnje leto so potekala v senci resne krize v območju evra, v kateri morajo številne vlade močno krčiti svoje izdatke, zato niso naklonjene zviševanju evropskega proračuna.

Kriza je sicer po mnenju mnogih prispevala k temu, da se ni ponovil lanski scenarij, ko dogovora v spravnem postopku ni bilo, kar je ogrozilo pomembne evropske projekte. Komisija je morala nato na hitro pripraviti nov predlog proračuna, ki je bil sprejet tik pred koncem leta.

Ne spreglejte