Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2011,
20.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 9. 2. 2011, 20.52

7 let, 2 meseca

Enotne zimske počitnice naj bi zamajale slovenski turizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uvedba enotnega termina zimskih počitnic bi lahko po prvih ocenah turističnih delavcev povzročila do 15 milijonov evrov škode turizmu.

Glavni razlog, da ob pripravi šolskega koledarja niso pomislili tudi na posledice sprejetja takega pravilnika, vidijo sodelujoči na današnjem strokovnem posvetu v preslabem medresorskem usklajevanju med ministrstvi.

Strokovni posvet o aktualni problematiki turizma z naslovom Enotne zimske počitnice - zamajan slovenski turizem? so pripravili na Turistici v Portorožu.

Do enotnih zimskih počitnic naj bi prišlo na željo staršev Državna sekretarka z ministrstva za šolstvo in šport Alenka Kovšca je v uvodnem delu povedala, da je do odločitve za enotne zimske počitnice prišlo na željo staršev, ki doslej niso mogli skupaj preživljati počitnic. Šlo naj bi za 7.000 slovenskih družin.

"Naš namen ni bil, da bi s tem ukrepom škodili slovenskemu turizmu"

"Naš namen ni bil, da bi s tem ukrepom škodili slovenskemu turizmu. Če se bo to letos pokazalo, bomo premislili in ukrepali," je povedala Kovšca.

V. d. direktorja direktorata za turizem na gospodarskem ministrstvu Marjan Hribar je poudaril, da so ukrepali takoj, ko so izvedeli za pravilnik, ki je po letu 1979 ponovno poenotil zimske počitnice. Vendar je bilo že prepozno, saj se je javna razprava že iztekla, zato njihove pripombe niso upoštevali.

Marjan Hribar: Boli, da nihče ni pomislil na turizem "Ta ukrep dejansko pomeni odmik od desezonizacije turističnih dejavnosti, kar priporočamo in svetujemo nerazvitim turističnim državam," je še poudaril Hribar. Dejal je še, da turistične delavce najbolj boli, da pri tako pomembni odločitvi ni nihče pomislil na turizem, ki sicer predstavlja deset odstotkov slovenskih prihodkov.

Državna sekretarka meni, da so ocene o škodi pretirane

Državna sekretarka je v razpravi večkrat poudarila, da so ocene o škodi zaradi enotnega termina zimskih počitnic, ki bi lahko dosegla tudi 15 milijonov evrov, pretirane. Sprašuje se, koliko slovenskih družin si ob tako visokih cenah ter ob vse večjih socialnih stiskah lahko sploh še privošči smučanje ali dopustovanje v slovenskih zdraviliščih.

Izvršni direktor Kompasa Dimitrij Piciga je temu oporekal in povedal, da imajo pri destinacijah v Sloveniji četrtinski izpad. "Kot starš šoloobveznih otrok pa ne vidim nikakršnih koristi enotnih zimskih počitnic," je še dejal Piciga.

Marsikaterega gosta bo odvrnila tudi gneča Predsednik skupnosti slovenskih zdravilišč Iztok Altbauer pa je dejal, da bo marsikaterega gosta odvrnila tudi gneča na slovenskih smučiščih ali v zdraviliških bazenih. "Konec koncev so tu tudi tujci, ki jim moramo zagotoviti prostor na izbranih slovenskih destinacijah, pogodbe o prodaji turističnih aranžmajev pa se sklepajo leto in pol do dve pred sezono," je še poudaril Altbauer.

Ali je enotni termin zimskih počitnic res ustrezen?

Sodelujoči na strokovnem posvetu so se strinjali, da je pred objavo šolskega koledarja za naslednje šolsko leto potrebno še enkrat pretehtati, ali je enotni termin zimskih počitnic res ustrezen in se odločili, če bi zimske počitnice ponovno razdelili v dva ali celo več različnih terminov.

Ne spreglejte