Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

2

Natisni članek

Miran Čupkovič Skender Japonska Eles Pošta Slovenije

Sreda, 29. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenija od njega terja odškodnino, on pa svetuje državnim podjetjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

2

nekdanji slovenski veleposlanik na Japonskem Miran Čupkovič Skender | Foto STA

Foto: STA

Sočasno, ko država od nekdanjega slovenskega veleposlanika na Japonskem Mirana Čupkoviča Skenderja in njegove žene Mojce Skender terja povrnitev škode zaradi nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva v Tokiu in proti njemu vodi kazenski postopek, državni podjetji z njim sklepata svetovalni pogodbi.

Nekdanji veleposlanik Miran Čupkovič Skender je bil osrednji igralec ene od večjih diplomatskih afer, ki je izbruhnila leta 2010. Takrat je notranji nadzor ministrstva za zunanje zadeve potrdil sume nepravilnosti pri poslovanju veleposlaništva. To je v njegovem mandatu med letoma 2006 in 2010 denar nezakonito porabilo za različne namene: 

  • obnove stanovanja v zgradbi veleposlaništva, 
  • najem garaže, 
  • izplačevanje nadur, 
  • reprezentančne storitve v restavracijah,
  • letalske karte.

Nekdanji veleposlanik je zaradi očitanih nepravilnosti tudi v kazenskem postopku. Obtožnica ga bremeni sedmih kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Čupkovič Skender na predobravnalnem naroku decembra lani krivde ni priznal, ves čas pa je zatrjeval, da je bila afera posledica spleta nesrečnih naključij in neurejenih razmer na ministrstvu.

Dve svetovalni pogodbi za 250 tisoč evrov

Konec leta je tudi višje delovno sodišče potrdilo, da morata Čupkovič Skender in njegova žena ministrstvu za zunanje zadeve vrniti skoraj 33 tisoč evrov. Plačati bosta morala še pet tisoč evrov sodnih stroškov, skupaj torej 38 tisoč evrov. 

Podjetje Eles je Comnet Global najelo za pomoč pri zagonu in izvajanju slovensko-japonskega partnerstva. | Foto: Reuters Podjetje Eles je Comnet Global najelo za pomoč pri zagonu in izvajanju slovensko-japonskega partnerstva. Foto: Reuters Avgusta lani, štiri mesece pred sodbo višjega delovnega sodišča in v času, ko sta policija in tožilstvo že skoraj končala preiskovanje sumov kaznivih dejanj, je državni Eles, upravljavec domačega elektroenergetskega omrežja, začel poslovno sodelovati z družino Skender-Čupkovič prek podjetja Comnet Global. Mojca Skender je prokuristka podjetja. Njegova večinska lastnica je postala leta 2007, ko je po nastopu veleposlaniške funkcije delež odkupila od svojega moža. Vrednost obeh svetovalnih pogodb z Elesom znaša 250 tisoč evrov.  

Posel z Elesom – večji od petletnih prihodkov

Zakaj Eles, eno od večjih državnih podjetij, potrebuje svetovalne storitve podjetja iz Kostela, ki je imelo leta 2015 v povprečju manj kot dva zaposlena? 

Kot je razvidno iz podatkov Elesa, je Comnet Global najel za pomoč najprej pri zagonu, nato pri izvajanju slovensko-japonskega partnerstva. Gre za tako imenovani projekt NEDO, ki je namenjen uvajanju pametnega omrežja na ravni države. Na japonski strani je njegov nosilec Nedo, njegov pooblaščeni izvajalec multinacionalka Hitachi, na slovenski pa Eles. V projektu, vrednem 50 milijonov evrov, sodeluje še pet državnih elektrodistribucijskih podjetij, fakulteta za elektrotehniko in konzorcij domačih podjetij na čelu s Kolektorjem.

Skupna vrednost dveh pogodb, ki jih je Comnet Global sklenil z Elesom, presega vsoto vseh prihodkov, ki jih je podjetje ustvarilo med letoma 2011 in 2015 (približno 233 tisoč evrov). Zakaj bo prejelo ta denar? "Gre za dolgoročni posel, sklenjen za obdobje treh letih," je za Siol.net pojasnil Miran Čupkovič Skender. 

Za kaj vse bo skrbel Comnet Global

Na Elesu so nam pojasnili, da pogodba med drugim določa:

- da bo imelo podjetje Comnet Global na Japonskem stalno predstavništvo za čas trajanja projekta,

- da bo redno zagotavljajo informacije o Elesovih japonskih partnerjih iz japonskih virov in drugih podobnih japonskih projektih v svetu,

- da bo skrbelo za povezovanje z japonskimi inštitucijami in podjetji, ki bodo vključena v projekt, za pripravo in izvedbo sestankov in obiskov na Japonskem,

- da bo pomagalo pri pripravi in usklajevanju dokumentov, reševanju problemov in zagotavljalo drugo podporo, nujno za uspešno izvedbo projekta.    

 

"Iščemo in vzdržujemo stike"

Svečanemu podpisu pogodbe z Japonci je prisostvoval vladni vrh na čelu s premierjem Mirom Cerarjem, ki je oktobra lani obiskal Tokio. Po srečanju z japonskim predsednikom vlade Šinzom Abejem je napovedal začetek projekta NEDO. Na Japonskem je bil pred kratkim tudi direktor Elesa Aleksander Mervar

Na vprašanje, zakaj torej Eles potrebuje pomoč pri navezovanju stikov na Japonskem, je nekdanji veleposlanik odgovoril, da "v tej državi tako rekoč ni slovenskih podjetij, zato iščemo in vzdržujemo stike". "Zagotavljamo podporo na japonski strani in našo prisotnost v tej državi. Sam sem na Japonskem preživel 20 let," je dodal Čupkovič Skender.

Enoletna pogodba s Pošto Slovenije bo podjetju Comnet Global prinesla 24 tisoč evrov. | Foto: STA , Enoletna pogodba s Pošto Slovenije bo podjetju Comnet Global prinesla 24 tisoč evrov. Foto: STA , Bo zaradi tega posla državi zdaj lažje vrnil odškodnino, ki jo terja od njega? "Ti dve zadevi nista v ničemer povezani," je poudaril Čupkovič Skender, ki je še konec leta na sodišču zatrdil, da je prijavljen na zavodu za zaposlovanje. "Nisem ne solastnik ne zastopnik podjetja Comnet Global. Denar bom vrnil v skladu z zmožnostmi." Napovedal je, da bo v postopkih, ki so sproženi proti njem, uporabil vsa pravna sredstva.  

Tudi Pošto Slovenije zanima Japonska 

Oktobra lani je podjetje Comnet Global dobilo posel tudi na Pošti Slovenije. Enoletna pogodba mu bo prinesla 24 tisoč evrov, ki jih bosta dobila od družbe in njenega invalidskega podjetja, je razvidno iz javno dostopnih podatkov. 

"Predmet pogodbe je svetovanje in pospeševanje poslovnega sodelovanja z Japonsko. Fokus je na razširitvi sodelovanja z japonskimi podjetji, predvsem na logističnem področju, kjer je Skupina Pošta Slovenije morebitni logistični partner japonskih podjetij v regiji," so nam na vprašanje, kakšne storitve zanje opravlja Comnet Global, odgovorili na Pošti Slovenije. Na podlagi katerega postopka, z javnim razpisom, naročilom so izbrali podjetje? "Za navedeno naročilo je bil izveden evidenčni postopek v skladu z veljavno zakonodajo."

In kaj je konkretna naloga tega podjetja? "Skrbimo za vzpostavljanje stikov z japonsko družbo Nippon Express, partnerjem Pošte Slovenije. Tudi to je velik projekt," je poudaril Čupkovič Skender.

Direktor Elesovega partnerja je izvršni direktor v Telargu

Mojce Skender nam ni uspelo priklicati. Konec lanskega leta so mediji poročali, da je denar, ki ga je od nje terjalo ministrstvo za zunanje zadeve (šlo je za okrog tri tisoč evrov), že vrnila.

Direktor podjetja Comnet Global je Rado Skender, izvršni direktor za Evropo, Bližnji vzhod in Azijo v družbi Telargu, ki izdeluje informacijske sisteme za upravljanje voznih parkov. Do leta 2011 je bila v lasti zagorske Ultre. Njen dolgoletni direktor Miloš Urbanija je takrat pojasnil, da so Telargo prodali "zaradi pritiska doma, na silo". Telargo je med javnimi naročniki po podatkih spletne aplikacije Erar dobil največji posel v občini Ljubljana, vreden skoraj 700 tisoč evrov. Leta 2010 je ljubljanski holding od njega med drugim odkupil opremo za lokalizacijo in sledenje avtobusov mestnega potniškega prometa. 

Skender je tudi solastnik preostalih 49 odstotkov Comnet Globala, ki je leta 2012 od države dobilo tudi 175 tisoč evrov kmetijskih subvencij. V Kostelu ob Kolpi je Skenderjeva lastnica štirizvezdičnih apartmajev.

Ne spreglejte