Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2013,
13.26

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Davos gospodarstvo elita

Torek, 22. 1. 2013, 13.26

7 let, 2 meseca

Elita v mondenem Davosu o aktualnih svetovnih težavah in izzivih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V mondenem švicarskem zimskem letovišču Davos se bo s pozdravnim nagovorom uradno začelo letošnje srečanje Svetovnega gospodarskega foruma.

Predstavniki iz sveta politike in gospodarstva bodo med drugim razpravljali o krizi v območju evra, prihodnosti EU-ja, posvetili pa se bodo tudi razmeram na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Na letošnjem srečanju bodo največ pozornosti verjetno vzbudili nemška kanclerka Angela Merkel, britanski premier David Cameron in predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Na vrhu se bodo mudili številni politiki, gospodarstveniki, akademiki in zvezdniki Vsebinski del foruma se bo z razpravami začel v sredo, trajal pa bo do nedelje. Letos naj bi se na tem prestižnem srečanju zbralo več kot 2.500 ljudi, med njimi skoraj 50 predsednikov držav in vlad ter več kot 1.500 gospodarstvenikov. Med visokimi gosti letošnjega foruma bodo tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, predsednik svetovne banke Jim Yong Kim in direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde. Poleg politikov in predstavnikov modre krvi se bodo srečanja udeležili tudi številni pomembni gospodarstveniki in akademiki, manjkali pa ne bodo niti znani obrazi iz sveta zabave. Merklova je lani številne v Davosu spravila v slabo voljo, ko je dejala, da Nemčije z vidika reševanja evropskih težav ne bi smeli preveč obremeniti. Cameron ji ni ostal dolžan in je napadel nemško-francosko krizno upravljanje. Vsi čakajo na Cameronov govor o evroskeptični Veliki Britaniji Cameronov četrtkov govor bo še posebej zanimiv, saj je pretekli teden zaradi krize s talci v Alžiriji odpovedal težko pričakovan govor o vlogi evropskeptične Velike Britanije v EU-ju.

Organizatorji foruma so za osrednje geslo letošnjega srečanja izbrali "odporno dinamičnost". S tem želijo izpostaviti idejo, da bi morali voditelji iskati načine, kako spodbuditi rast svetovnega gospodarstva in ga hkrati zaščititi pred novimi tveganji.

"Pozivanje k odporni dinamičnosti je dobra ideja, vseeno pa ne gre za strategijo, saj nam ne pove, kako stvar izvesti," je za spletno stran RT dejal Jack Goldstone z univerze George Mason. "Menim, da je pred svetovnimi institucijami, pa tudi pred evropskimi vladami v območju evra in drugimi svetovnimi akterji še veliko dela pri izboljševanju gospodarske koordinacije. Brez koordinacije ne bomo imeli potrebne dinamičnosti."

Na dnevnem redu se ne bodo mogli izogniti perečim težavam v arabskem svetu Na dnevnem redu bo tudi dogajanje na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Udeleženci bodo med drugim razpravljali o prihodnosti arabske pomladi in krizi v Siriji. Med gosti s tega območja bosta jordanski kralj Abdulah II. in izraelski obrambni minister Ehud Barak, ki bo kot govornik nastopil v četrtek, dva dni po izraelskih parlamentarnih volitvah.

Raziskava, ki jo je Svetovni gospodarski forum izvedel med 1.000 strokovnjaki z vsega sveta, je sicer pokazala, da med največja svetovna tveganja ne uvrščajo le ekonomskih vprašanj, kot je klestenje proračunskih primanjkljajev, ampak tudi izpuste toplogrednih plinov, pomanjkanje vode in staranje prebivalstva. O okoljskih vprašanjih in človekovih pravicah bodo na forumu razpravljali predstavniki nevladnih organizacij, kot sta Greenpeace in Amnesty International, pa tudi visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Navi Pillay.

Kritiki in protestniki odrinjeni na rob Zunaj trdno varovanih zidov foruma bodo aktivisti sporočili letošnjega "zmagovalca" med podjetji, ki najslabše skrbijo za okolje ali človekove pravice. Med kandidati so tudi ameriška banka Goldman Sachs, francoski Alstom in britanska naftna družba Royal Dutch Shell. Vsi trije bodo na forum v Davos poslali svoje najvišje predstavnike.

Tudi sicer številne nevladne organizacije in posamezniki celotnega dogodka ne spremljajo z velikimi simpatijami. Pogoste so namreč kritike, da udeleženci na vrhu v Davosu delujejo zgolj v interesu kapitala in bogatih slojev, medtem ko naj bi večino obubožanega svetovnega prebivalstva s svojimi dejanji pahnili v vedno večjo revščino.

Ne spreglejte