Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
16.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Oslo Norveška

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 16.00

7 let, 2 meseca

Električni avtomobili Norvežanom belijo glave

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoljsko ozaveščeni Norvežani so s spodbudami za nakup električnih vozil postali žrtve lastnega uspeha. Vse več novih všečnih in varčnih modelov vozil bo stanje še poslabšalo.

Na norveških cestah je več kot 15 tisoč električnih avtomobilov, samo lani jih je prvič na cesto zapeljalo deset tisoč. Zdi se, da so Norvežani s spodbudami za nakup ekoloških vozil postali žrtve lastnega uspeha. Vsem lastnikom električnih vozil je namreč država omogočila brezplačno polnjenje teh in vožnjo po cestnih pasovih, ki so namenjeni le avtobusom.

Več avtomobilov kot avtobusov Električna vozila v Oslu tako že prevladujejo na prometnih pasovih, rezerviranih za avtobuse. V prometnih konicah jih naštejejo tri četrtine, le četrtino vozil poleg avtobusov zavzemajo taksiji, dvokolesniki in minibusi. Omejene pa so tudi zmogljivosti teh pasov. Zaradi številnih vključevanj in ustavljanj mestnih avtobusov je kapaciteta pasu omejena na tisoč vozil na uro. V decembrski nakupovalni vročici so na tem pasu v eni uri našteli 829 vozil.

Druga težava prevelike okoljske ozaveščenosti Norvežanov je pomanjkanje polnilnic električnih vozil. Do zdaj so jih postavili pet tisoč, samo v prestolnici 500, a kot kaže, še vseeno premalo.

Avtomobilska industrija si mane roke Pesimizem norveških oblasti še povečujejo proizvajalci električnih vozil, ki drug za drugim na ceste pošiljajo nove modele. Navdušenje Norvežanov nad električnimi avtomobili je letos požel ameriški Tesla, Volkswagen je začel prodajati električnega upa, prihaja tudi večno priljubljeni golf. Zagotovo bo prihodnje leto nova zvezda tudi BMW i3.

Bo spodbud kmalu konec? Po mnenju poznavalcev bodo norveške oblasti kmalu prisiljene omejiti spodbude za nakup električnih vozil. "Bojim se, da bo težava zasičenosti električnih vozil na Norveškem v naslednjem letu tako velika, da bo vlada prisiljena ukrepati," je dejal Bjart Holtsmark iz državnega statističnega urada.

Električni avtomobili so torej med Norvežani postali pravi hit, ki pa s seboj prinašajo tudi negativne učinke. Na drugem mestu lestvice najbolj iskanih besed na Norveškem se je znašla beseda rekkeviddeangst, ki pomeni območje anksioznosti. Strah, da bo baterija električnega vozila prazna prej, kot bodo okoljsko ozaveščeni lastniki uspeli najti prosto polnilno postajo.

Ne spreglejte