Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2011,
19.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercator Agrokor

Torek, 8. 11. 2011, 19.15

7 let, 2 meseca

Ekskluzivna pogajanja z Agrokorjem do konca leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prodajalci večinskega deleža Mercatorja bodo poskušali zaključiti posel s konzorcijem kupcev pod pogoji, ki so zanje sprejemljivi in hkrati ščitijo interese Mercatorja.

Kot pravijo v NLB, dogovor o ekskluzivnih pogajanjih z Agrokorjem, enim od štirih interesentov za nakup, velja najdlje do 31. decembra in se lahko podaljša. Delničarji, ki so pristopili k sporazumu o skupni prodaji delnic Mercatorja, so poleg NLB še Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, Hypo Alpe Adria bank, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, Nova Kreditna banka Maribor, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Skupaj so imetniki 52,10 odstotka Mercatorja.

Štiri nezavezujoče ponudbe Kot so v imenu konzorcija prodajalcev Mercatorja spomnili v NLB, so omenjeni delničarji 17. oktobra prejeli štiri nezavezujoče ponudbe, od tega tri s strani finančnih investitorjev ter eno s strani mednarodnega konzorcija kupcev pod vodstvom hrvaškega podjetja Agrokor, v katerem so še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners. Omenjene ponudbe so rezultat intenzivnega trženja, v katerem je investicijski svetovalec ING Bank, ki ga je najel konzorcij delničarjev, na podlagi obsežnega seznama potencialnih vlagateljev kontaktiral 42 potencialnih kupcev dobre polovice delnic Mercatorja. Med temi je bilo 21 potencialnih strateških in 21 potencialnih finančnih investitorjev. Pri tem so se v ING posvetovali tudi s prodajalci ter vodstvom Mercatorja.

Stranke lahko čas veljavnosti dogovora še podaljšajo Prodajalci so 27. oktobra upravo Mercatorja obvestili, da se bodo na podlagi prejetih nezavezujočih ponudb pogajali ekskluzivno s konzorcijem kupcev pod vodstvom Agrokorja. Dogovor o ekskluzivnih pogajanjih velja najdlje do 31. decembra, stranke pa lahko v primeru, da dogovorjeni pogoji niso izpolnjeni, čas njegove veljavnosti še podaljšajo, še pravijo v NLB.

Nadzorniki Mercatorja o aktivnostih uprave pri prodaji na naslednji seji Nadzorni svet Mercatorja se je medtem poleg s tekočim poslovanjem seznanil tudi s potekom aktivnosti v zvezi s podporo postopku prodaje večinskega deleža družbe. Aktivnosti uprave pri prodaji Mercatorja bodo dorekli v ponedeljek, 14. novembra. Uprava Mercatorja z Žigo Debeljakom na čelu je ta teden skupaj s svojimi finančnimi in pravnimi svetovalci začela oblikovati besedilo dogovorov o ureditvi razmerij med Mercatorjem in zainteresiranim konzorcijem kupcev ter Mercatorjem in konzorcijem prodajalcev.

Omenjena dogovora ciljata na zaščito interesov skupine Mercator in odprave s tem povezanih tveganj, glede na to, da je vodilni partner konzorcija kupcev hrvaško podjetje Agrokor, ki je največji tekmec Mercatorja kar na treh trgih v regiji, ob tem pa bi glede na trenutno znano strukturo transakcije Mercator postal njegova odvisna družba.

Zaščititi želijo finančno trdnost, delovna mesta in pravice zaposlenih Dogovor z zainteresiranim konzorcijem kupcev bo glede na značilnosti potencialne transakcije predvsem namenjen zaščiti interesov skupine Mercator, in sicer na področju finančne trdnosti, delovnih mest in pravic zaposlenih, ustreznih jamstev, varovanja zaupnosti in drugih proceduralnih vidikov, poleg tega pa bo urejal tudi Mercatorjeve obveze v zvezi s podporo prodajnemu postopku.

Dogovor s konzorcijem prodajalcev pa bo predvsem namenjen zaščiti interesov skupine Mercator na področju odprave tveganj refinanciranja finančnih obveznosti in s tem povezanih tveganj.

"Sklenitev omenjenih dogovorov je zato predpogoj za nadaljnjo podporo družbe prodajnim aktivnostim," so po seji nadzornega sveta sporočili iz Mercatorja. Dogovora bodo nadzorniki skladno z današnjim dogovorom z upravo Mercatorja obravnavali v ponedeljek, šele po potrditvi izhodiščnega besedila obeh dogovorov s strani nadzornega sveta pa namerava uprava začeti s pogajanji o sklenitvi teh dveh dogovorov tako z zainteresiranim konzorcijem kupcev kot s konzorcijem prodajalcev.

Ne spreglejte