Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 5. 2014,
10.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BDP

Petek, 30. 5. 2014, 10.40

7 let, 2 meseca

Ekonomist Stanovnik o rasti BDP: Končno luč na koncu predora, a čaka nas še veliko dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bruto domači proizvod (BDP) se je na letni ravni v letošnjem prvem četrtletju realno zvišal za 1,9 odstotka, k čemur je ponovno najbolj vplivalo zunanje povpraševanje.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem lani je bila gospodarska aktivnost manjša, so izračunali statistiki. V primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem, se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, v prvih treh mesecih letos zmanjšal za 0,3 odstotka, glede na prvo trimesečje lani pa zvišal za 1,5 odstotka. Slovensko gospodarstvo je vedno bolj odvisno od tujine, je na novinarski konferenci Statističnega urada RS povedal strokovnjak za nacionalne račune Anže Podnar. Izvoz se je v prvem četrtletju povečal za 4,7 odstotka, in sicer predvsem na račun večjega izvoza električnih naprav ter motornih vozil.

Domače trošenje se v primerjavi z enakim obdobjem lani ni bistveno spremenilo, je pa bila njegova rast z 0,2 odstotka bistveno nižja kot v zadnjem četrtletju lani, ko se je povečalo za tri odstotke. Glavni razlog za to so bruto investicije, katerih rast ni bila tako izrazita kot v prehodnem četrtletju. Končno trošenje se je zmanjšalo za 0,2 odstotka, predvsem na račun varčevanja države. Pozitivna novica pa je, da je zasebno trošenje prenehalo padati in smo prvič po letu 2011 zaznali rast, namreč za 0,6 odstotka. Morda bo trošenje ostalo stabilno tudi v naslednjih četrtletjih, je dejal Podnar.

Brezposelnost bo še nekaj časa ostajala na isti ravni" "Končno se vidi luč na koncu predora, a še vedno nas čaka veliko dela. Namreč zdaj ni toliko vprašanje, ali je gospodarsko dno za nami, to očitno je, temveč ali nam bo uspelo vzpostaviti vzdržno gospodarsko rast s tem, da bomo spodbujali gospodarstvo in izvoznike, ali pa se bomo prehitro začeli veseliti in z nespametnimi potezami in zastoji z reformami stopicali na mestu s skoraj ničelno gospodarsko rastjo na letni ravni," je podatke o rasti BDP komentiral ekonomist Sašo Stanovnik iz skupine Alta.

Kot je pojasnil, se moramo tudi zavedati, da v Sloveniji še naprej ostaja problem prezadolženosti podjetij in visoke zadolženosti države. Glede brezposelnosti pa meni, da bo še nekaj časa ostajala na tej ravni, tudi v primeru solidne rasti BDP.

Sindikati: Ključni problem je politika Potem ko so državni statistiki danes objavili, da se je bruto domači proizvod (BDP) v prvem četrtletju na letni ravni okrepil, na četrtletni ravni pa nazadoval, so v sindikatih ocenili, da je ključni problem ekonomska politika, ki spodbuja kleščenje domačega povpraševanja. To je velika napaka, so prepričani.

Ne spreglejte