Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
17.15

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ECB obrestna mera gospodarstvo evro

Četrtek, 5. 12. 2013, 17.15

1 leto, 11 mesecev

ECB tokrat brez posegov v ključno obrestno mero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet ECB je ključno obrestno mero za območje evra danes ohranil na zgodovinsko nizki ravni 0,25 odstotka, kamor je zdrsnila novembra. Sprejeli niso nobenih novih izrednih ukrepov.

Predsednik ECB Mario Draghi je sicer znova zagotovil, da skrbno spremljajo razmere in da so pripravljeni razmisliti o vseh razpoložljivih instrumentih.

Evropska centralna banka (ECB) je obrestno mero za mejno posojanje ohranila pri 0,75 odstotka, obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti pa pri nič odstotkih. Analitiki v zadnjih mesecih ugibajo o možnosti, da bi slednjo znižali v negativno območje, kar bi pomenilo, da morajo banke plačati za nalaganje sredstev pri ECB, kar naj bi spodbudilo medbančno posojanje.

Svet ECB je ključno obrestno mero za območje evra novembra znižal za 0,25 odstotne točke na 0,25 odstotka. Pri tej odločitvi sta najverjetneje prevladala mnenje, da okrevanje v območju evra kljub izhodu iz recesije še ni dovolj trdno, in dejstvo, da se je inflacija v območju evra oktobra na letni ravni znižala na 0,7 odstotka oziroma najnižjo raven po novembru 2009.

Brezposelnosti v območju evra se je oktobra znižala prvič v 32 mesecih Tokrat so imeli nosilci denarne politike evrskega območja pred sabo nekoliko bolj optimistične podatke. Letna inflacija v evrskem območju se je novembra zvišala na 0,9 odstotka, pri čemer še vedno ostaja občutno pod srednjeročnim ciljem ECB, ki inflacijo postavlja blizu, a malenkost pod dvema odstotkoma.

Poleg tega se je stopnja brezposelnosti v območju skupne evropske valute oktobra znižala prvič v 32 mesecih. Zdrsnila je za 0,1 odstotne točke na 12,1 odstotka.

Draghi je na novinarski konferenci po seji sveta ECB pojasnil, da naj bi se inflacija v območju evra na srednji oz. dolgi rok gibala v skladu s srednjeročnim ciljem ECB. Na nizkih ravneh naj bi ostala podaljšano obdobje, kasneje pa naj bi se postopno približevala dvema odstotkoma.

Ob tem je znova zagotovil, da bodo obrestne mere na trenutnih ali nižjih ravneh ostale "podaljšano obdobje", s čimer želijo prispevati k postopnemu okrevanju v območju evra, ki je zdaj šibko. Zagotovil je, da razmere skrbno spremljajo in da so pripravljeni razmisliti o vseh razpoložljivih instrumentih.

Ne spreglejte