SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

ECB: Območje evra bo le počasi izšlo iz recesije

4

termometer

Evropska centralna banka (ECB) je za letos in prihodnje leto napovedala krčenje gospodarstva.

Območje evra bo po oceni Evropske centralne banke (ECB) le počasi izšlo iz recesije. Gospodarstvo v območju skupne evropske valute se bo letos v povprečju skrčilo za 0,4 do 0,6 odstotka, prihodnje leto naj bi se bruto domači proizvodi (BDP) gibal med 0,9-odstotnim padcem in 0,3-odstotno rastjo, za leto 2014 pa ECB napoveduje od 0,2- do 2,2-odstotno rast.

Draghi opozoril na številna tveganja Predsednik ECB Mario Draghi je ob tem opozoril na tveganja, ki se pojavljajo v območju evra. Povezana so predvsem z negotovostjo glede reševanja dolžniške krize in upravljanja v območju skupne evropske valute, geopolitičnimi vprašanji in fiskalnimi odločitvami v ZDA. Vse to bi lahko okrevanje še podaljšalo.

Inflacija naj bi padla pod dva odstotka Inflacija naj bi glede na trenutne cene nafte prihodnje leto upadla pod dva odstotka, pritiski na cene pa naj bi ostali zmerni. Letos naj bi inflacija znašala 2,5 odstotka, prihodnje leto naj bi se gibala med 1,1 in 2,1 odstotka, leta 2014 pa med 0,6 in 2,2 odstotka.

Inflacijo bi lahko navzdol potisnila šibkejša gospodarska aktivnost, navzgor pa tveganja, povezana z višjimi cenami nafte in učinki dviga davščin.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin