SiolNET. Posel danes Novice
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EBRD povečala lastniški delež v NLB na 7,125 odstotka

0,04

termometer

NLB
Foto: STA

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v prejšnji teden končanem zadnjem krogu privatizacije NLB še nekoliko povečala lastniški delež v največji slovenski banki. Zdaj ima v lasti 7,125 odstotka NLB, so sporočili iz EBRD.

EBRD, ki je bila pred tem 6,25-odstotna lastnica NLB, je do dodatnih delnic prišla v četrtek, ko je Slovenski državni holding (SDH) na borzi v Londonu prodal še deset odstotkov delnic NLB. Kupili so jih različni institucionalni investitorji, EBRD torej 0,875 odstotka.

Država ima v NLB še 25 odstotkov in eno delnico

V prvem koraku privatizacije, novembra lani, je država v okviru prve javne ponudbe prodala 65 odstotkov NLB, delnice pa je kupila tudi EBRD kot drugi največji institucionalni vlagatelj. S prodajo dodatnih delnic prejšnji teden se je delež države v NLB znižal na 25 odstotkov plus eno delnico, kot se je Slovenija v zameno za soglasje dogovorila z Evropsko komisijo. Kljub temu država še naprej ostaja največja posamična delničarka NLB.

NLB Posel danes SDH s prodajo 10 odstotkov NLB iztržil 109,5 milijona evrov

Slovenija je obljubila, da bo NLB vrnila v zasebno lastništvo, potem ko ji je od leta 2013 zagotovila za skupaj 2,3 milijarde evrov pomoči.

Država je od NLB iztržila 1,21 milijarde evrov

Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, do danes iztržila 1,21 milijarde evrov (779 milijonov evrov je prejela v dveh krogih prodaje delnic, 428,1 milijona evrov pa z naslova dividend).

Delnice banke na Ljubljanski borzi kotirajo od sredine lanskega novembra, medtem ko v Londonu kotirajo globalna potrdila o lastništvu, ki predstavljajo navadne delnice NLB. Največji posamični nedržavni lastnik je ameriška finančna družba Brandes Investment Partners, ki je imela po podatkih s konca leta 2018 6,71-odstotni lastniški delež.

EBRD je svoj prvi projekt v Sloveniji financirala leta 1993 in od tedaj se jih je nabralo že 86 v skupni vrednosti skoraj 1,1 milijarde evrov. Delničarka v NLB je bila že med letoma 2002 in 2008.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin