SiolNET. Posel danes Novice
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Easyjet s tretjinskim padcem dobička

0,08

termometer

Eiflov stolp Pariz easyJet
Foto: Reuters

Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je zaradi močne konkurence in padca domače valute v pravkar minulem poslovnem letu utrpel padec dobička za skoraj tretjino. V tekočem letu naj bi se rezultati izboljšali, tudi na račun zmanjšanja števila tekmecev, pričakujejo v družbi, ki prevzema del nemškega prevoznika Air Berlin.

Easyjetov čisti dobiček se je v poslovnem letu, ki se je izteklo s septembrom, znižal za 30 odstotkov na 305 milijonov funtov (344 milijonov evrov).

Zaradi padca tečaja britanskega funta kot posledice brexita je moral Easyjet za letalsko gorivo, ki se zaračunava v dolarjih, plačevati več. Hkrati so razmeroma nizke cene surove nafte letalske družbe vodile v zniževanje cen vozovnic, kar je za družbo pomenilo velik konkurenčni pritisk.

Desetino več potnikov

Odhajajoča prva dama koncerna Carolyn McCall je minulo poslovno leto označila za težko za celotno panogo. Poudarila je, da se je število potnikov povečalo za deset odstotkov na 80 milijonov. Poleg tega so se prihodki povečali za osem odstotkov na pet milijard funtov (5,6 milijard evrov).

V odgovor so se Easyjetove delnice danes na borzi podražile za več kot štiri odstotke in bile najbolj zaslužne za rast indeksa FTSE. Za dobra dva odstotka so se podražile tudi delnice najhujšega tekmeca Ryanair.

Za Air Berlin odšteli 40 milijonov evrov

Prevzem dela družbe Air Berlin, ki bo Easyjet stal 40 milijonov evrov, bo vplival na rezultate poslovnega leta, ki se izteče septembra 2018. Enkratne izdatke za barvanje letal in izobraževanje posadke ocenjujejo na 100 milijonov funtov (približno 112 milijonov evrov). Britanci so v okviru nakupa dela Air Berlina kupili 25 letal in zraven dobili tudi okoli tisoč zaposlenih v Berlinu.

Po letu 2019 se bo nakup izplačal, je povedala McCallova. Transakcija naj bi bila zaključena v decembru.

V Easyjetu pričakujejo rast. Tudi brez prevzema Air Berlina se bodo zmogljivosti v pravkar začetem poslovnem letu povečale za šest odstotkov, prihodki na potniški sedež pa naj bi v prvem polletju med drugim zaradi manjšega števila tekmecev - poleg Air Berlina je s trga izginil tudi insolventni britanski prevoznik Monarch - porasli za do pet odstotkov.

McCallova zapušča Easyjet po več kot sedmih letih in odhaja k zasebni britanski televizijski družbi ITV. S 1. decembrom jo bo nasledil dolgoletni menedžer pri turističnem koncernu Tui Johan Lundgren. "Treba je oditi, ko je najlepše," je dejala McCallova.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin