Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
15.18

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DDV Snaga Energetika Ljubljana

Četrtek, 4. 7. 2013, 15.18

11 mesecev

Dvig DDV zvišuje tudi cene Snage, Energetike Ljubljana in Vo-ke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cene storitev javnih podjetij Snaga, Vodovod-Kanalizacija (Vo-ka) in Energetika Ljubljana se zaradi dviga stopnje DDV zvišujejo, so sporočili iz javnega holdinga Ljubljana.

Svet ustanoviteljev javnih podjetij se je seznanil z vplivom sprememb DDV na končne prodajne cene storitev javnih podjetij. Cene storitev Vo-ke in Snage se zvišajo, saj znižanje cen storitev ni mogoče, ker se te oblikujejo na podlagi uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Cene storitev LPP ostajajo nespremenjene Cene storitev LPP se ne zvišajo, ker je DDV vključen v prodajno ceno. Cene toplote Energetike Ljubljana se zvišajo, saj so uveljavljene na podlagi spremembe uredbe o oblikovanju cen proizvodnje in distribucije pare in tople vode za namene daljinskega ogrevanja za tarifne odjemalce. Prav tako se zvišajo tudi cene za dobavo plina, vendar bo Energetika Ljubljana določenim skupinam zagotovila komercialni popust.

Družbeniki so na seji skupščine Javnega holdinga Ljubljana sprejeli rebalans poslovnega načrta Snage za leto 2013. Snaga je s 1. aprilom zvišala cene storitev zbiranja in odlaganja komunalnih odpadkov ter uveljavila ceno za novo storitev zbiranja biološko razgradljivih odpadkov in obdelavo določenih vrst komunalnih odpadkov. Z rebalansom je načrtovanih 1,7 milijona evrov investicij v lasti Snage, kar je za 6,7 milijona evrov manj, kot je bilo prvotno načrtovano. Sprememba se nanaša predvsem na investicijo v izgradnjo druge faze kompleksa Snaga, katere izvedba je premaknjena v leto 2014. Snaga je v letu 2013 načrtovala izgubo v višini 4,1 milijona evrov, z rebalansom pa načrtujejo 244.830 evrov dobička.

Družbeniki so tudi soglašali, da Javni holding Ljubljana letos dokapitalizira LPP v višini 1,4 milijona evrov na način, da se posojilo Javnega holdinga spremeni v vložek v osnovni kapital družbe LPP. Sprejeli so dogovor, da vse primestne občine, kjer se izvaja mestni potniški promet, zagotovijo LPP subvencijo v sorazmerju glede na delež prevoženih kilometrov.

Družbeniki so se seznanili tudi z oceno poslovanja Javnega holdinga Ljubljana in družb v skupini od januarja do maja letos. Vo-ka beleži 107.960 evrov dobička, Energetika Ljubljana 5,7 milijona evrov in družba Te-Tol 561.961 evrov dobička. Snaga beleži 782.819 evrov izgube, LPP pa izgubo v višini 237.789 evrov.

Javni holding Ljubljana je do maja ustvaril 1,3 milijona evrov dobička, in sicer zaradi pozitivnega učinka nakazila dobička družbe Vo-ka v višini dveh milijonov evrov. Negativno pa vplivajo slabitve naložb zaradi izgube LPP in Snage v skupni višini 1,02 milijona evrov. Javni holding Ljubljana, brez upoštevanja slabitve naložb, beleži 308.781 evrov dobička.

Ne spreglejte