Dve slovenski banki morata zapreti vrata, a depoziti so varni

Banka Slovenije se je odločila za nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke. V obeh bankah je imenovala izredno upravo. Država je za poroštva namenila več kot milijardo evrov.
Dve slovenski banki morata zapreti vrata, a depoziti so varni

Za najem posojila, s katerim bodo bankama zagotovili likvidnost in jima omogočili izpolnjevanje obveznosti, je vlada odobrila državno poroštvo.

Kot je na novinarski konferenci med današnjo sejo vlade povedal minister za finance Uroš Čufer, sta vlada in Banka Slovenije z današnjo odločitvijo začeli izvajati ukrepe na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank.

"Prvi korak h krepitvi stabilnosti v bančno-finančnem sistemu v Sloveniji" Centralna banka, ki je vladi dala pobudo za državno poroštvo in začetek postopka nadzorovanega prenehanja poslovanja Probanke in Factor banke, je ugotovila, da gre za banki, ki dolgoročno nista sposobni preživeti na trgu.

"To je prvi korak h krepitvi stabilnosti v bančno-finančnem sistemu v Sloveniji," je povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Po njegovih besedah so se za uvedbo postopkov odločili zaradi neizpolnjevanja pričakovanj po krepitvi kapitalske ustreznosti, dolgotrajnega postopka dokapitalizacije in šibke likvidnosti, ki se je poslabševala.

Namen je krepitev stabilnosti v preostanku bančno-finančnega sektorja v Sloveniji in zaščita vseh varčevalcev v slovenskem bančnem sistemu, je dodal.

Depoziti so varni Poslovanje obeh bank bo v prihodnje potekalo nemoteno. Vsi navadni upniki - deponenti in kreditorji banke, ne glede na to, ali so fizične ali pravne osebe - bodo poplačani, njihovi depoziti pa so varni ne glede na višino posameznega depozita in bodo v celoti izplačani ob dospelosti, saj bosta banki delovali do zaključka vseh poslov z navadnimi upniki, zagotavlja centralna banka.

Stranke (fizične in pravne osebe) bodo še naprej lahko nemoteno poslovale z bančnimi karticami, opravljale plačilni promet in ostale bančne storitve.

Kreditne pogodbe, ki so bile sklenjene, ostajajo v veljavi. Posojilojemalci morajo odplačevati svoj dolg ob dospelosti, nikakor pa jim ne bo treba predčasno poplačati dolga. Strošek prenehanja poslovanja bodo v prvi vrsti nosili lastniki obeh bank (delničarji), nato imetniki podrejenih finančnih instrumentov, preostanek pa Republika Slovenija, dodaja Banka Slovenije.

Banka Slovenije je v obeh bankah imenovala izredno upravo, in sicer je v Probanki predsednik uprave Imre Balogh, člana uprave pa Igo Gruden in Marko Novak, v Factor banki pa je predsednik uprave Klaus Schuster, člana uprave pa Matevž Slapničar in Vitomir Krašovec.

Z imenovanjem izredne uprave so dosedanjima upravama prenehale pristojnosti, naloge nadzornega sveta in skupščine pa bo opravljala Banka Slovenije.

Jazbec je še povedal, da gre za ukrep, s katerim želijo preprečiti povečan dvig depozitov v ostalih bankah. O možnosti, da bosta banki šli v likvidacijo, se je že govorilo, z odlašanjem odločitve pa bi le še povečali negotovost, je dodal.

Nadzorovano prenehanje poslovanja v praksi pomeni, da je Republika Slovenija Banki Slovenije izdala poroštvo v višini 490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko, ki bo omogočalo nemoteno zagotavljanje likvidnosti in normalno izpolnjevanje obveznosti obeh bank do navadnih upnikov. V času nadzorovanega prenehanja poslovanja banki praviloma ne bosta sklepali novih poslov.
Evropska komisija začasno odobrila državno pomoč bankama Evropska komisija je začasno odobrila načrte Slovenije, da zagotovi državno poroštvo za obveznosti Factor banke in Probanke. Komisija je ocenila, da so ukrepi nujni za zagotovitev finančne stabilnosti v Sloveniji in da ne bodo nepravilno izkrivili konkurence, je danes objavila komisija. Komisija ugotavlja, da je državno poroštvo nujno za ohranitev stabilnosti finančnega sistema v Sloveniji in je v skladu s spremenjenimi pravili o državnih pomočeh za banke. Ukrep je bil oblikovan tako, da bo stabiliziral pasivno stran bilanc obeh bank in dal zagotovilo trgom, piše komisija in dodaja, da je ukrep odobrila kot začasno pomoč za obdobje dveh mesecev oz. dokler ne bo sprejela končno odločitev o načrtu prestrukturiranja ali postopnem prenehanju obeh bank. Ta načrt naj bi Slovenija v Bruselj poslala v roku dveh mesecev. To je standarden postopek za reševanje in prestrukturiranje bank, pri katerem komisija v prvem koraku začasno odobri likvidnostno podporo. Glede na pravila o državnih pomočeh sodelovanje varčevalcev ali drugih pomembnih upnikov ni zahtevano, pojasnjuje komisija. Viri pri EU: Ni razloga za zaskrbljenost in preplah Ob odločitvi Banke Slovenije o nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ni razloga za zaskrbljenost in preplah, so povedali viri pri Evropski komisiji. Zatrdili so, da v Bruslju odločitev slovenskih oblasti popolnoma podpirajo in da nikakor ne gre za dogodek, ki bi Slovenijo približal programu pomoči. Slovenske oblasti, torej vlada in Banka Slovenije, so naredile pravo stvar, so poudarili viri. Spomnili so, da sta imeli obe banki težave že dolgo časa. Te so bile dobro znane, banki pa se nista bili spodobni normalno prestrukturirati. Kot poudarjajo viri, gre za nujen korak v procesu čiščenja bančnega sistema, kar je nekaj, kar Slovenija mora storiti in na kar jo v Bruslju vseskozi opozarjajo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.