Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 10. 2015,
14.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

DUTB Avtotehna

Petek, 23. 10. 2015, 14.27

7 let, 2 meseca

DUTB hoče zamenjavo Mateja Narata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
DUTB je danes pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vložila zahtevo za prenos pooblastil z dolžnika na upnika, s čimer bi bila upravičena do odpoklica celotnega poslovodstva družbe Sava.

"Sava je insolventna družba z negativnim kapitalom. Zaradi navedenega in dozdajšnjih neučinkovitih ukrepov prestrukturiranja je DUTB izgubila zaupanje v dozdajšnje vodstvo in njegovo sposobnost za vodenje prestrukturiranja holdinga," so zapisali.

"Cilj DUTB je, da bo v sodelovanju s preostalimi upniki imenovala novo strokovno poslovodstvo z ustreznimi izkušnjami, ki bo lahko stabiliziralo razmere, kot je to že uspešno izvedla v primeru Avtotehna, kjer se odlični rezultati že kažejo," pravijo v DUTB.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je za Kapitalsko družbo (Kad) drugi največji posamični lastnik Save, so STA povedali, da SDH poslovnih odločitev DUTB ne more komentirati, "vsekakor pa skrbno spremlja dogajanje v zvezi s prestrukturiranjem Save".

Sava: Gre še za en poskus oviranja uspešne izvedbe postopka prisilne poravnave

Pri Savi, ki jo vodi Matej Narat so se odzvali že na drugo zahtevo DUTB za prevzem vodenja poslov v zadnjih dveh mesecih.

"Očitno gre še za en poskus oviranja uspešne izvedbe postopka prisilne poravnave, ki je zdaj že v polnem zamahu," so zapisali pri Savi, kjer pravijo, da je to, da morajo upniki tvorno sodelovati pri čimprejšnji sklenitvi skupnega predloga načrta finančnega prestrukturiranja podjetja, v nasprotju z pozivom sodišča.

"Postopek preventivnega prestrukturiranja je bil prekinjen prav zaradi potez DUTB, ne zaradi vodstva Save. Sposobnost sedanjega vodstva Save, da vodi prestrukturiranje holdinga, pa je treba ocenjevati le na podlagi dejstev. Kot na primer že več kot 140 milijonov evrov vrnjenih glavnic in obresti v zadnjih letih in več kot tri četrtine znižanja stroškov poslovanja," so še zapisali pri Savi.

Odvetnik Save: Pravni spori se rešujejo s pravnimi argumenti na sodnem parketu

Po besedah odvetnika Save Stojana Zdolška je zadnja aktivnost DUTB bolj medijske kot pravne narave.

"Res pa je, da bi se DUTB na ta način lahko rešila Savinih tožb zaradi nezakonite zaplembe premoženja. To pa v nobenem primeru ne more biti v interesu preostalih upnikov. Naj mi bo še dovoljeno pripomniti, da se pravni spori rešujejo s pravnimi argumenti na sodnem parketu, ne pa s PR-akcijami. Na sodišču jim tudi Che Guevara ne more pomagati, četudi je bila njihova zaplemba precej podobna gverilski akciji. Pa tudi za cigare še ni čas," je dejal Zdolšek.

Ne spreglejte