Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
17. 7. 2014,
12.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Durs

Četrtek, 17. 7. 2014, 12.48

7 let, 2 meseca

Durs ubogala tretjina malih dolžnikov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
S prostovoljnim plačilom obveznosti, ki so ga zavezanci izvedli od dneva javnega poziva davčne uprave k prostovoljnemu plačilu, se je davčni izvršbi izognilo 35 odstotkov t. i. malih dolžnikov.

Davčna uprava (Durs) je 5. junija skoraj 50 tisoč davčnih zavezancev, katerih dolg je znašal od 10 do 100 evrov, pozvala, naj čim hitreje poravnajo svoje obveznosti, sicer bodo njihov dolg prisilno izterjali. Po tem je 16.837 takšnih dolžnikov poravnalo dolg v skupni višini 644.808,28 evra, pri preostalih pa se nadaljuje postopek davčne izvršbe.

Z novim informacijskim sistemom lahko Durs sproti opominja in v primeru neplačila obveznosti v zelo kratkem času izdaja sklepe o davčni izvršbi. Pri zavezancih želi spodbujati višjo stopnjo prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti, zato je male dolžnike junija pozval, naj pravočasno poravnajo svoj davčni dolg.

V nasprotnem primeru namreč sledi postopek davčne izvršbe, pri katerem stroški mnogokrat presegajo davčni dolg. Tako lahko na primer zavezanec z dolgom 20 evrov plača tudi stroške izvršbe, ki lahko znašajo 50 evrov ali več (odvisno od števila TRR zavezanca in načina davčne izvršbe).

Obveznosti poravnajte takoj Durs zavezance ponovno poziva, naj prostovoljno izpolnijo svoje obveznosti. Tiste, ki prejmejo opomin, opozarjajo, da je obveznosti treba poravnati takoj in v celoti, saj je rok za njihovo plačilo že potekel. To pomeni, da je treba poleg obveznosti, navedenih na opominu, obračunati in poravnati še dodatne zamudne obresti, ki so nastale od dneva izdaje opomina do dneva plačila.

Če zavezanec po izdanem opominu ne poravna vseh obveznosti in pripadajočih zamudnih obresti do dneva plačila, za neporavnane obveznosti opomina ne izdajo ponovno, temveč se takoj začne postopek davčne izvršbe.

Za izračun nadaljnjih zamudnih obresti do dneva plačila po opominu je na spletni strani davčne uprave v pomoč kalkulator za izračun zamudnih obresti: https://edavki.durs.si/OpenPortal/CommonPages/Documents/InterestOnLatePayments.aspx.

Ne spreglejte