Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2011,
7.35

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 5. 5. 2011, 7.35

7 let, 2 meseca

Duhovnikova ostaja na čelu Dars-a

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nadzorni svet avtocestne družbe, ki mu predseduje Milan Medved, je na izredni seji kot neutemeljenega soglasno zavrnil poziv računskega sodišča, naj razreši upravo družbe z Matejo Duhovnik na čelu.

Za mnoge presenetljivo, za poznavalce pričakovano. Računsko sodišče darsovih nadzornikov očitno ni prepričalo. Na prometnem ministrstvu in državni agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države odločitev nadzornikov državnega Dars-a še ne komentirajo. Ugotovitve računskega sodišča so neprepričljive Predsednik nadzornega sveta Milan Medved je po seji povedal, da ugotovitve računskega sodišča v revizijskem poročilu o ravnanju uprave Darsa, ki ji predseduje Mateja Duhovnik, lahko razdelimo v tri sklope: glede nesmotrnosti, ki se nanašajo na izplačilo odškodnine fizični osebi in pri gradnji nadvoza na dolenjskem avtocestnem odseku Pluska - Ponikve je računsko sodišče popravljalne ukrepe Dars-a ocenilo kot zadovoljive. Glede nesmotrnosti, ki se po oceni sodišča nanašajo na sklenitev sporazumnega dogovora z Avto transport Kovačič in izdelavo ustreznih strokovnih mnenj, je računsko sodišče ukrepe uprave Dars-a ocenilo kot delno zadovoljive.

Po besedah prvega moža Dars-a Milana Medveda pa je računsko sodišče kot zadovoljive ocenilo tudi ukrepe, ki jih je sprejel nadzorni svet družbe. Zato v nadzornem svetu ne vidijo razlogov, da bi nadzorniki razrešili upravo avtocestne družbe.

Pavšalna ocena revizorjev? Sklep o hudi kršitvi obveznosti dobrega poslovanja po mnenju nadzornikov Dars-a ni utemeljen! "Izrekanje poziva za razrešitev uprave, ki temelji na predpostavki, kaj bi bilo, če bi bilo, skratka na pogojni oceni zapisani v obrazložitvi, je po oceni nadzornega sveta avtocestne družbe nedopustna. Vsaj v po revizijskem poročilu računskega sodišča zato ni mogoče zaslediti ocene, da popravljalni ukrepi, ki so jih pripravili in izvedli v Dars-u, ne bi bili zadovoljivi, je še povedal prvi nadzornik državne avtocestne družbe Milan Medved.

Postavlja se nove standarde razumevanja vrhovnega revizorja Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, ki se mudi v ZDA, je nad odločitvijo nadzornikov seveda razočaran: "Očitno se postavljajo novi standardi pri odločanju o pozivih računskega sodišča o zahtevah za razrešitev, o tem, koliko nepravilnosti in nesmotrnosti je dopustno tolerirati in glede razumevanja vloge vrhovne revizijske institucije. Taki standardi gotovo niso v korist javnih sredstev," je še sporočil prvi mož računskega sodišča Igor Šoltes.

Ne spreglejte