Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,08

1

Natisni članek

MOL DUTB NKBM NLB Marko Jazbec Petrol

Torek, 31. 5. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Želijo Čehi in Slovaki prevzeti Petrol ali ga le prodati Madžarom?

Državi se odpira nova fronta za Petrol, kdo ji bo mešal štrene?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,08

1

Petrol | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Lastništvo naftnega trgovca Petrol po kriteriju prihodkov največjega slovenskega podjetja je ponovno na prepihu. Slovaško-češka finančna skupina J&T, ki je pred dvema letoma s kupovanjem delnic vznemirila državni vrh, je nad Petrolom očitno obupala. 

Naše analize kažejo, da je trenutno na prodaj okrog dvajset odstotkov delnic največjega domačega trgovca z naftnimi derivati. Bo Petrol skozi stranska vrata dobil novega pomembnega solastnika, ki lahko zmeša štrene državi? Kako so skorajšnje spremembe v njegovem lastništvu povezane s političnimi in energetskimi dogajanji v regiji?

Kako dolgo bodo še Čehi in Slovaki drugi največji lastnik Petrola? 

Petrol je največja slovenska energetska družba. V lasti ima dve tretjini vseh bencinskih servisov v Sloveniji, skladišča naftnih derivatov pri Kopru, polovični delež v trgovcu z električno energijo Gen-I in okrog 40 odstotkov Geoplina, največjega domačega trgovca s plinom. 

V branje priporočamo še: 
Kako so ob visokem padcu cen nafte poslovale največje naftne družbe in kako Petrol?

 

Največja lastnica Petrola je še vedno država, ki prek Slovenskega državnega holdinga (SDH), Kapitalske družbe (Kad) in drugih podjetij obvladuje skoraj tretjino delnic. Petrol po strategiji upravljanja državnega premoženja, ki jo je lani sprejel državni zbor, velja za pomembno naložbo. To pomeni, da državni delež v Petrolu ne sme pasti pod 25 odstotkov. 

Že dve leti je največji zasebni lastnik Petrola slovaško-češka investicijska skupina J&T. Skoraj trinajst odstotkov delnic obvladuje prek fiduciarnega računa pri Československi obchodni banki (ČSOB), ki ga je odprlo ciprsko podjetje J&T Investments Opportunities. Največji paket delnic je jeseni 2014 odkupilo od NLB, Gorenjske banke in Istrabenza. 

Načrti Slovakov padli v vodo

Še lani so v J&T svoj delež in vpliv v Petrolu nameravali povečevati. Vrata v Sloveniji jim je odpiralo več lobistov, med drugim tudi nekdanji lastnik Ram Investa Igor Jurij Pogačar, ki je danes v osebnem stečaju, in Boštjan Kralj, glavni operativec za več sto milijonov evrov vredne prevzeme na Balkanu pri Telekomu Slovenije v času, ko ga je vodil Bojan Dremelj

V J&T so imeli v Sloveniji v ognju tudi druga železa. Njihova družba Joj je bila med kandidati za nakup Dela, podjetje Skytoll, v katerem je imel J&T prav tako lastniški delež, pa je skupaj z Iskratelom oddalo ponudbo na razpisu za elektronsko cestninjenje. 

Petrol je največja slovenska energetska družba. V lasti ima dve tretjini vseh bencinskih servisov v Sloveniji, skladišča naftnih derivatov pri Kopru, polovični delež v trgovcu z električno energijo Gen-I in okrog 40 odstotkov Geoplina. | Foto: Tina Deu Petrol je največja slovenska energetska družba. V lasti ima dve tretjini vseh bencinskih servisov v Sloveniji, skladišča naftnih derivatov pri Kopru, polovični delež v trgovcu z električno energijo Gen-I in okrog 40 odstotkov Geoplina. Foto: Tina Deu

Načrte v Petrolu je Slovakom preprečila država. Najprej s ponovno uzakonjeno omejitvijo povečevanja lastništva. Zakon o izvrševanju proračuna namreč zasebne lastnike Petrola zavezuje, da morajo do konca leta 2017 pred morebitnim povečanjem svojega deleža nad 25 odstotkov pridobiti soglasje vlade. Že pred meseci so v J&T skušali doseči tudi imenovanje svojega predstavnika v nadzorni svet Petrola, a jim to ni uspelo.

V dveh letih dobili šest milijonov evrov dividend

Po informacijah iz več virov so se zdaj v J&T delež v Petrolu odločili prodati. Kot smo neuradno izvedeli, so pred kratkim za delnice že začeli iskati kupce in za to najeli mednarodnega finančnega svetovalca Lazard. V zadnjem letu se je vrednost delnice Petrola gibala v razponu med 245 in 280 evrov. Trenutno se giblje pri 265 evrih. To pomeni, da je delež v lasti J&T vreden skoraj 71 milijonov evrov in da bi Slovaki s prodajo po tej ceni – če odštejemo prejete dividende – ustvarili izgubo. 

Iz J&T so nam sporočili, da želijo delež v Petrolu obdržati, ker v tej naložbi vidijo srednjeročni potencial. "Odkar smo pridobili manjšinski delež v Petrolu, se naša strategija ni spremenila," je povedal projektni menedžer v J&T Libor Kaiser.

Gre sicer za isti scenarij, ki ga je J&T pred dvema letoma izpeljal v energetski družbi Unipetrol, vodilnem proizvajalcu naftnih derivatov na Češkem, katerega najpomembnejši lastnik je poljski PKN Orlen. Tudi takrat je J&T na hitro skušal priti do četrtinskega deleža. Delnice je kopičil prek podjetja na Cipru in skušal doseči imenovanje svojih članov v nadzorni svet. 

Edina razlika je, da so imeli Slovaki v Sloveniji več uspeha pri dividendah. Medtem ko jim je delež v Petrolu v dveh letih prinesel več kot šest milijonov evrov dividend, jih v Unipetrolu že leta ne izplačujejo.

Svoj delež v Petrolu naj bi želele prodati tudi NLB, Nova KBM in DUTB, ki imajo v lasti skoraj sedem odstotkov delnic podjetja. | Foto: Svoj delež v Petrolu naj bi želele prodati tudi NLB, Nova KBM in DUTB, ki imajo v lasti skoraj sedem odstotkov delnic podjetja.

Kdo bo dal v Petrolu svojo nogo med vrata?

A težava za državo je, da J&T še zdaleč ni edini delničar Petrola, ki želi svoj delež prodati. To so v tem trenutku po naših podatkih pripravljene storiti še najmanj tri slovenske finančne institucije:

- NLB (v lasti ima še tri odstotke delnic Petrola),

- Nova KBM (2,1 odstotka)

- Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je nasledila 1,7 odstotka delnic Petrola iz stečaja Zvona Ena Holdinga. 

V Novi KBM "poslovne politike glede prodaje deležev ne komentirajo oziroma razkrivajo". *V NLB so potrdili, da je njihov delež v Petrolu naprodaj: "Delnice nefinančnih družb v portfelju NLB so kvalificirane kot nestrateške investicije ter posledično namenjene dezinvestiranju. Potencialnih transakcij pa v NLB ne komentiramo." DUTB na svoji spletni strani že nekaj časa vlagatelje vabi k nakupu delnic Petrola. 

Če bodo NLB, Nova KBM in DUTB svoje deleže prodajali skupaj z J&T, bo njihov kupec postal 20-odstotni lastnik Petrola. To pomeni, da bi na skupščinah že obvladoval kontrolni delež delnic z glasovalno pravico. S tem bi dobil moč za blokiranje sprememb statuta, med katerimi so odločanje o povečanju kapitala in skladu lastnih delnic.

Opozoriti velja tudi na podatek, da se nadzornemu svetu Petrola aprila 2017 izteče mandat, zato bo prihodnja redna skupščina družbe tudi volilna – družba bo dobila nove nadzornike.

Na SDH, ki ga vodi Marko Jazbec, so nam pojasnili, da z načrti J&T o prodaji Petrola niso seznanjeni.

Madžarski Mol ima preveč težav na Hrvaškem

Informacije, da se želi J&T umakniti iz Petrola, odpirajo tudi vprašanje o njihovi nadaljnji vlogi v političnih in energetskih dogajanjih v regiji.  J&T po naših informacijah madžarskemu Molu ponovno ponuja nakup delnic Petrola. | Foto: Reuters J&T po naših informacijah madžarskemu Molu ponovno ponuja nakup delnic Petrola. Foto: Reuters Že pred časom smo poročali, da ima J&T vse bolj pomembno vlogo v kapitalskih procesih na Hrvaškem in v Sloveniji. V času vojne med hrvaško državo in Molom za Ino je delnice kupoval za Madžare. 

Madžarskemu naftnemu trgovcu Molu J&T po naših informacijah zdaj ponovno ponuja tudi nakup delnic Petrola. Čeprav se Madžari že skoraj desetletje bolj ali manj tiho zanimajo za Petrol, predvsem zaradi njegovih skladišč ob jadranski obali, naj bi ponudbo Slovakov zavrnili. Ocenili naj bi, da imajo v tem trenutku preveč težav na Hrvaškem. Spor Ina–Mol je namreč spet v ospredju hrvaške politike. 

Hrvaški tednik Nacional je pred dvema tednoma razkril, da je soproga predsednika HDZ Tomislava Karamarka več let poslovno sodelovala z najpomembnejšim Molovim lobistom na Hrvaškem Jozom Petrovićem. To je povzročilo največjo krizo vlade Tihomirja Oreškovića, saj drugi največji koalicijski partner Most zahteva glasovanje o nezaupnici Karamarka, ki je prvi podpredsednik vlade. V primeru neuspeha Most že javno grozi z izstopom iz koalicije, kar bi lahko povzročilo razpad vlade.

Vprašanje Ine je velikega strateškega in simbolnega pomena za hrvaško vlado. Kot je znano, je vlada Iva Sanaderja leta 2009 Molu v zameno za domnevno deset milijonov evrov vredno podkupnino prepustila večinski vpliv v strateško pomembni Ini, kar je takrat podprl tudi Karamarko. Mol je leta 2013 v Washingtonu proti hrvaški državi vložil arbitražni zahtevek, leto dni pozneje pa je hrvaška vlada na arbitraži OZN v Švici vložila protitožbo. 

Spor Ina–Mol je spet v ospredju hrvaške politike, kar bi lahko povzročilo razpad vlade. | Foto: STA , Spor Ina–Mol je spet v ospredju hrvaške politike, kar bi lahko povzročilo razpad vlade. Foto: STA ,

Kako dogajanje na Hrvaškem vpliva na Petrol

Vse to posledično vpliva tudi na načrte Petrola na Hrvaškem, ki je že več let drugi najmočnejši igralec na tamkajšnjem trgu. 

Nova hrvaška vlada se je namreč potihoma odločila podpreti krepitev novega energetskega stebra – podjetja Crodux v lasti nekdanjega generala Ivana Čermaka, ki je od OMV kupil bencinske servise na Hrvaškem, za katere se je zanimal tudi Petrol. Zdaj naj bi Crodux več deset servisov najel tudi pri Ini.

J&T osvaja Hrvaško in z roko v roko sodeluje s Kitajci

Razplet političnih in drugih neznank na Hrvaškem bo imel velik vpliv tudi na načrte J&T. Slovaki imajo na Hrvaškem že v lasti hotelski kompleks Sunčani Hvar, Vaba banko in reški Novi list. Pred več meseci so izbruhnile informacije, da bo J&T sodeloval pri sovražnem prevzemnem naskoku na Adris Grupo Anteja Vlahovića, ki se zdaj odkrito zanima za nakup večinskega deleža Save Re. 

Pri tem ne gre zanemariti tudi podatka, da so v J&T letos sklenili strateško partnerstvo s Kitajci, ki imajo v jugovzhodni Evropi velike ambicije na področju infrastrukture (v Sloveniji se ponujajo za financerje projekta drugi tir). Skupaj s kitajsko Ping An Bank so v J&T že ustanovili investicijski sklad, ki namerava do leta 2020 vložiti pet milijard evrov v sektorje energetike, industrije in financ.

bencin Petrol | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Poslovanje Skupine Petrol v letu 2015

∙ 3,8 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2014. Na padec prihodkov so vplivale nižje cene nafte, saj je bila povprečna cena surove nafte 47 odstotkov nižja kot v letu 2014.

∙ čisti dobiček v višini 65,3 milijona evrov, kar je osem odstotkov več kot leta 2014

∙ prodaja proizvodov iz nafte v višini treh milijonov ton, kar je šest odstotkov več kot leta 2014

∙ 486,6 milijona evrov prihodkov od prodaje trgovskega blaga, kar je dva odstotka več kot leta 2014

∙ maloprodajna mreža 487 bencinskih servisov (316 v Sloveniji, 103 na Hrvaškem, 39 v Bosni in Hercegovini, 9 v Srbiji, 9 v Črni gori in 11 na Kosovu)

Glavni cilji poslovanja skupine Petrol v letu 2016

∙ 3,7 milijarde čistih prihodkov od prodaje

∙ čisti dobiček v višini 68,8 milijona evrov, 

∙ prodaja proizvodov iz nafte v višini 2,75 milijona ton, 

∙ 506,5 milijona evrov  prihodkov od prodaje trgovskega blaga, 

∙ maloprodajna mreža 490 bencinskih servisov

Dari Južna | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Dari Južna: Deleža v Petrolu ne prodajamo

Da svojega deleža ne prodaja, nam je že prejšnji teden potrdil tudi lastnik skupine Perspektiva Dari Južna. Njegova podjetja obvladujejo okrog deset odstotkov Petrola. 

"Deleža v Petrolu ne prodajamo. Nihče nas ne kliče, da bi ga želel kupiti, niti mi ne iščemo kupcev. Do bank nimamo takšnih obveznosti, da bi od nas zahtevale prodajo naložb. Vse obveznosti do bank poravnavamo tekoče in iz denarnega toka," je dejal Južna. Poslovanje Petrola ocenjuje kot vsako leto uspešnejše in verjame, da je to dobra naložba. O morebitnih lastniških spremembah ni želel ugibati.

Kdo in kaj je J&T 

Finančno skupino J&T sta leta 1993, ko je Češkoslovaška razpadla na Češko in Slovaško, ustanovila Patrik Tkač in Ivan Jakobovič. Že konec leta 2013 je imela v upravljanju za več kot 8,4 milijarde evrov sredstev. Je lastnica več bank in družb na področjih energetike, nepremičnin, zdravstvene oskrbe, turizma in medijev na Češkem, Slovaškem, Hrvaškem, v Rusiji, na Cipru, Barbadosu … 

V energetiki je 40-odstotna lastnica EPH, največjega igralca na češkem plinskem trgu. V lasti ima tudi najbolj znan češki nogometni klub Sparta Praga.

V letu 2013 se je skupina razdelili na dve družbi: J&T Finance Group, ki naj bi postopoma prešla v 50-odstotno last Kitajcev, in J&T Private Equity Group.

*Članek ob 9.40 dopolnjen z izjavo NLB.

Ne spreglejte