Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
17.28

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

letališče država prodaja

Torek, 22. 10. 2013, 17.28

7 let, 2 meseca

Država tudi uradno prodaja Aerodrom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Država, Sod, Kad, Zavarovalnica Triglav, KD Skladi in NFD, ki imajo v lasti 73,34 odstotka Aerodroma Ljubljana, so prejšnjo sredo podpisali sporazum o skupnem nastopanju pri prodaji delnic Aerodroma.

Celotni prodajni postopek vodi Sod, ki je v ponedeljek 14 mednarodnim finančnim institucijam poslal povabilo za izbor finančnega svetovalca.

Kot so sporočili iz Slovenske odškodninske družbe (Sod), je rok za oddajo ponudb prva polovica novembra, postopek izbora finančnega svetovalca pa bo predvidoma zaključen do konca novembra.

Sod si bo prizadeval za "odgovorno in transparentno prodajo" Sod si bo prizadeval, da bo postopek prodaje potekal "odgovorno in transparentno z namenom, da se za Aerodrom Ljubljana poišče investitorja, ki bo zagotavljal učinkovito upravljanje ter uspešen dolgoročni razvoj družbe in da se zagotovi maksimiranje prodajnih pogojev za vse delničarje družbe Aerodrom Ljubljana".

Po pojasnilih Soda je tudi več drugih delničarjev Aerodroma Ljubljana s posrednim ali neposrednim državnim lastništvom s Sodom podpisalo pisma o nameri, s katerimi so izkazali interes oz. namero, da prodajo svoje delnice kupcu, ki ga bo v postopku skupne prodaje izbral Sod.

"Na tak način bodo potencialni investitorji predvidoma lahko pridobili delnice, ki predstavljajo več kot 75-odstotni delež osnovnega kapitala družbe Aerodrom Ljubljana," so poudarili v Sodu, kjer sicer niso navedli, s katerimi delničarji so podpisali pisma o nameri.

Eno od 15 podjetij namenjenih za privatizacijo Največji lastnik Aerodroma Ljubljana je država s 50,67-odstotnim deležem. Kapitalska družba (Kad) ima v lasti 7,36 odstotka, Sod 6,82 odstotka, Zavarovalnica Triglav 3,98 odstotka, KS Skladi nekaj več kot dva odstotka (KD Rastko 1,44 odstotka in KD Galileo 0,73 odstotka), NFD pa nekaj več kot odstotek.

Aerodrom Ljubljana je eno od 15 podjetij, ki so na prvem seznamu deležev države in državnih družb, namenjenih za privatizacijo. Prvo podjetje, ki je že prodano, je Helios - ravno na dan podpisa skupnega nastopa pri prodaji Aerodroma, 16. oktobra, je namreč avstrijski holding Ring International s konzorcijem prodajalcev Heliosa podpisal pogodbo o nakupu 73,12 odstotka Heliosovih delnic.

Tako so zdaj poleg Aerodroma Ljubljana na seznamu za prodajo še državni deleži v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni, Adrii Airways Tehnika, NKBM, Telekomu Slovenije, Cinkarni Celje, Gospodarskem razstavišču, Palomi, Termah Olimia Bazenih, Uniorju in Žitu.

Ne spreglejte