Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 3. 2011,
13.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 3. 2011, 13.58

7 let, 2 meseca

Država izkoristila prednostno pravico v prvem krogu dokapitalizacije NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Država je v prvem krogu dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), ki se je iztekel ob 13. uri, izkoristila prednostno pravico do vpisa novih delnic.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, je država vplačala slabih 83 milijonov evrov. NLB bo rezultate prvega kroga dokapitalizacije sicer objavila v torek. "Država je izkoristila vse predkupne pravice" Ministrstvo za finance je takoj po javni objavi prvega kroga dokapitalizacije NLB začelo s postopkom vplačila deleža države. Ta je bil sorazmeren z njenim deležem v lastniški strukturi banke. "Ker je namen povečanja osnovnega kapitala banke v krepitvi njene kapitalske trdnosti, kar pa je pri banki, ki je za državo sistemskega pomena, tudi z vidika ohranjanja finančne stabilnosti zelo pomembno, je država v prvem krogu dokapitalizacije izkoristila vse predkupne pravice," so navedli na ministrstvu. Končnega zneska vplačila za dokapitalizacijo, ki bo zagotovljen iz proračuna, trenutno ni mogoče napovedati, saj bo ta odvisen od rezultatov prvega in drugega kroga javne prodaje delnic, še poudarjajo na finančnem ministrstvu, kjer nadaljnjih odločitev v zvezi z dokapitalizacijo NLB ne komentirajo.

Kranjec: NLB potrebuje dokapitalizacijo Banka Slovenije pričakuje ustrezno dokapitalizacijo NLB, je ponovil guverner Marko Kranjec. Kako se je končal prvi krog vpisovanja novih delnic, Kranjec še ni seznanjen. "NLB potrebuje dokapitalizacijo in kot razumemo, bodo lastniki to tudi izvedli," je dodal.

Kako se je odločila KBC, za zdaj ni znano V prvem krogu prodaje so nove delnice največje slovenske banke lahko vplačali in vpisali obstoječi delničarji v višini prednostne pravice v sorazmerju s svojimi deleži v osnovnem kapitalu banke, a le, če so imeli na dan 14. februar v lasti vsaj tri delnice NLB. Država, ki ima v lasti 33,10 odstotka delnic banke, je lahko tako v prvem krogu vpisala za 82,7 milijona evrov novih delnic, KBC kot 30,57-odstotna lastnica pa v vrednosti 76,4 milijona evrov. Ali je prednostno pravico izkoristila tudi KBC, za zdaj ni znano. Med večjimi lastniki NLB so še Poteza Naložbe v stečaju ter Slovenska odškodninska družba in Kapitalska družba (Kad). V Kadu so pojasnili, da v prvem krogu dokapitalizacije NLB ne sodelujejo in pripadajočih delnic niso vplačali.

Morebitni drugi krog bo potekal od 23. marca Morebitni drugi krog prodaje bo potekal od 23. marca do vključno 30. marca do 13. ure. Delnice bodo lahko vpisale fizične in pravne osebe, domače in tuje.

Ne spreglejte