Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2016,
12.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

Natisni članek

drugi tir

Četrtek, 22. 12. 2016, 12.07

6 let, 6 mesecev

Država danes nakazuje prve milijone za drugi tir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

3

vlak železnica | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Vlada je danes potrdila 20 milijonov evrov visoko dokapitalizacijo podjetja 2TDK, ki je bilo ustanovljeno za gradnjo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom.

Denar bo namenjen za pripravljalna dela, razpis za omenjena dela pa bo podjetje predvidoma objavilo spomladi. Kot smo že poročali, bo vrednost projekta nižja od prvotno predvidene milijarde evrov. Predvidena finančna konstrukcija naj bi bila sestavljena iz štirih delov:

- približno 40 odstotkov z neposrednimi kapitalskimi vložki,

- 25 odstotkov naj bi država dobila z nepovratnimi evropskimi sredstvi, ki naj bi jih črpala do leta 2019. Pomembna novost je to, da bo država za financiranje drugega tira namenila tudi 100 milijonov evrov kohezijskih sredstev iz aktualne finančne perspektive, ki jih je predvidela za druge projekte.

- 30 odstotkov bo predvidoma prispevala Evropska investicijska banka (EIB),

- 5 odstotkov denarja je država že vložila v pripravo projekta. 

Ministrski zbor se bo seznanil tudi z imeni kandidatov za člane nadzornega sveta podjetja, ki ga zdaj kot vršilec dolžnosti vodi Žarko Sajić, v njem pa svetuje tudi nekdanji minister in državni sekretar Metod Dragonja.

Vlada bo v prihodnjih tednih odločala tudi o lastniški strukturi podjetja 2TDK. Na mizi ima tri možnosti:

1. Javno-zasebno partnerstvo, v katerem bi država imela v lasti 48 odstotkov podjetja, preostalo pa zasebniki. Po neuradnih informacij gre za najmanj verjeten scenarij, saj naj bi bila po ugotovitvah vlade gradnja proge po tem modelu dražja.

2. Preoblikovanje podjetja 2TDK v nekakšen železniški Dars, ki bi pridobival tudi prihodke na trgu.

3. Javnofinančni model z udeležbo ene od zalednih držav. Za zdaj je v igri le Madžarska, ki po najnovejših informacijah ne zahteva več solastniškega deleža v Luki Koper.

"Vrednost projekta je ocenjena na manj kot eno milijardo evrov"

Finančna konstrukcija za projekt drugega tira sicer še ni potrjena, a je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da je vrednost projekta ocenjena na manj kot eno milijardo evrov. S temi informacijami je še pred sejo vlade seznanil koalicijske partnerje, kar je bila tudi njegova zaveza iz interpelacije.

Ob tem je poudaril, da v ocenjeni vrednosti niso upoštevani stroški davka na dodano vrednost (DDV) za gradbena dela, kajti v skladu z zakonom o DDV je mogoče ta davek v času gradnje poračunavati. Poleg tega so pri oceni vrednosti projekta upoštevali nižjo vrednost samih del ter nekatere tehnične optimizacije, je dejal.

Peter Gašperšič | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Danes dogovorjena dokapitalizacija v višini 20 milijonov evrov naj bi bila izvedena do 7. februarja 2017, ko se namerava Slovenija spet prijaviti na razpis za evropska sredstva v okviru mehanizma za povezovanje Evrope (Cef).

"Pomembno je, da se pri tem ocenjuje zrelost projekta," je dejal Gašperšič in spomnil, da se je Slovenija za ta sredstva neuspešno potegovala že pred dvema letoma. "Tokrat je drugače, imamo gradbeno dovoljenje, ustanovljeno posebno projektno podjetje, opredeljeno finančno konstrukcijo in tudi zagotovljena sredstva za finančni vložek države," je dejal.

Znano je, da je zanimanje za sodelovanje pri gradnji drugega tira že pokazala Madžarska, ki je zainteresirana za sodelovanje pri razvoju logistike na celotnem koridorju srednje in vzhodne Evrope. "Z Madžarsko smo v intenzivnih dogovorih," je danes potrdil Gašperšič in dodal, da bi z njenim sodelovanjem zagotovili projektu mednarodno razsežnost in povečali možnost za uspeh na kandidiranju za evropska sredstva.

V zameno pa Madžarska zagotovo ne bo dobila lastniškega deleža v Luki Koper. "V igri je solastniški delež v družbi 2TDK, sicer pa bodo tudi kapitalski vložki parterjev ustrezno obrestovani," je dejal Gašperšič.

STA

Ne spreglejte