Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 9. 2013,
19.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Aerodrom Ljubljana Kad

Petek, 13. 9. 2013, 19.59

7 let, 2 meseca

Država brez glasovalnih pravic na skupščini Aerodroma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svet ATVP je zavrnil zahtevo države, Soda in Kada za izdajo dovoljenja za izvrševanje glasovalnih pravic na skupščini Aerodroma Ljubljana, na kateri bodo odločali o naložbi v nov terminal.

Delničarji Aerodroma Ljubljana bodo na ponedeljkovi skupščini namreč med drugim odločali o 57 milijonov evrov vredni naložbi v nov potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika. Razplet je po neuradnih informacijah negotov – država, ki je ostala brez glasovalnih pravic, naj bi bila glede naložbe razdeljena, mali delničarji pa so do nje skeptični.

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je namreč zahtevo Republike Slovenije s 50,67-odstotnim deležem v Aerodromu, Slovenske odškodninske družbe (Sod) s 6,82-odstotnim deležem in Kapitalske družbe (Kad) s 7,36-odstotnim deležem v družbi zavrnila, so sporočili iz agencije. Vse so skupno 64,85-odstotne lastnice Aerodroma.

Male delničarje skrbi ekonomska upravičenost naložbe Mali delničarji so do naložbe v nov terminal skeptični, saj jih skrbi njena ekonomska upravičenost, medtem ko naj bi bila država razdeljena. Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je naložbi naklonjen, vlada se do nje še ni uradno opredelila, Sod, ki do ustanovitve Slovenskega državnega holdinga upravlja z deležem države, pa naj bi bil po poročanju medijev prav tako v dvomih, ali je smiselna.

Delničarji bodo odločali tudi o predlogu Soda, da izvedejo revizijo poslovanja Aerodroma Ljubljana v prvem letošnjem polletju in skrbni pregled poslovanja družbe. To bo podlaga za pogovore z morebitnimi vlagatelji v Aerodrom Ljubljana. Vlada je namreč družbo uvrstila na seznam prvih 15 podjetij, ki so predvidena za privatizacijo.

Med 10 največjimi lastniki družbe so poleg države, Kada in Soda še Zavarovalnica Triglav (3,98 odstotka), Publikum Trezor (2,72 odstotka), KD Rastko (1,44 odstotka), Salink Limited (1,43 odstotka), Abanka (1,30 odstotka), delniški podsklad NFD 1 (1,07 odstotka) in KD Galileo (0,73 odstotka).

Ne spreglejte