Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
25. 8. 2017,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

2

Natisni članek

zaslužek liga prvakov Maribor

Petek, 25. 8. 2017, 10.20

6 let, 6 mesecev

Država bogati na račun vijoličastih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,45

2

Maribor Hapoel kvalifikacije liga prvakov | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Uspeha vijoličastih se ne veselijo le nogometni navdušenci, temveč tudi država. Nogometni klub Maribor bo prek davkov v državno blagajno prispeval okoli poldrugi milijon evrov, posamezni nogometaš pa okoli 50 tisočakov.

Nogometašem Maribora je v torek uspel izjemen podvig. Uvrstili so se v ligo prvakov. Evropska nogometna zveza (Uefa) sodelujoče evropske klube bogato nagradi, iz leta v leto je celo bolj radodarna.

Mariborčani so si zgolj z uvrstitvijo v najbogatejše klubsko tekmovanje na svetu zagotovili dobrih 15 milijonov evrov. Z vsako tekmo in morebitnim zadetkom bo znesek še višji. V nadaljevanju tekmovanja lahko tako računajo še na zaslužek od marketinških in televizijskih pravic, prodanih vstopnic na treh domačih tekmah, zaslužek za vsako osvojeno točko, celo zadetek …


Preberite še:

Mariborčani uživajte! Dokler traja …
Mesto, "v katerem je vse zavoženo", je doživelo nekaj spektakularnega
"Zlatko Zahović je ena ključnih osebnosti slovenskega nogometa"


Remi prinaša pol milijona evrov, zmaga že poldrugi milijon evrov. Ko je Maribor nazadnje nastopil v skupinskem delu lige prvakov, je trikrat remiziral in tako postal bogatejši za 1,5 milijona evrov. Če bi se Mariborčani letos uvrstili v osmino finala lige prvakov, bi zaslužil dodatnih šest milijonov evrov.

Izgubo iz preteklih let bodo zlahka pokrili

Davčni svetovalec, nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije in nekdanji direktor davčne uprave Ivan Simič ocenjuje, da bo NK Maribor letos v državno blagajno prispeval od enega do 1,5 milijona evrov davkov.

"Davek od dohodkov pravnih oseb znaša 19 odstotkov in višina tega davka je odvisna od davčne osnove. Na višino davčne osnove pa vpliva višina odhodkov. Davčno osnovo zmanjšuje tudi pokrivanje izgube iz preteklih let, tako da natančne višine davka ni mogoče napovedati," pojasnjuje Simič.

Kako si je NK Maribor prislužil 15,24 milijona evrov nagrade:

Nagrada za prvaka države: 220 tisoč evrov
Zmaga v 2. krogu kvalifikacij: 320 tisoč evrov
Zmaga v play-offu kvalifikacij: dva milijona evrov
Udeležba v skupinskem delu lige prvakov: 12,7 milijona evrov

Mariborčani so sicer v zadnjih dveh letih pridelali dobre tri milijone evrov skupne izgube, letos jo lahko v skladu z zakonom o dohodkih pravnih oseb pokrijejo v višini polovice davčne osnove. Ker bo davčna osnova letos znašala več kot šest milijonov evrov lahko pokrijejo celotno izgubo prejšnjih dveh let.

Vsak igralec bo plačal okoli 50 tisočakov davka

Kako bo vodstvo NK Maribor igralcem in strokovnemu štabu nagrade izplačalo ter v kolikšnem znesku, še ni uradno znano, od zneskov in načina izplačila pa bo odvisna višina davkov. Neuradno bo vsak član ekipe nagrajen s sto tisočaki, za kar naj bi klub skupaj namenil 3,5 milijona evrov.

"Država bi si prav gotovo želela še več takšnih klubov, kot je NK Maribor," pravi davčni svetovalec in nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič. | Foto: Matej Leskovšek "Država bi si prav gotovo želela še več takšnih klubov, kot je NK Maribor," pravi davčni svetovalec in nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič. Foto: Matej Leskovšek Simič ocenjuje, da bo posamezni igralec konec leta v povprečju plačal od 40 do 50 tisoč evrov dohodnine oziroma prispevkov. To je odvisno od dohodkov vsakega posameznika in višine njegove davčne osnove. Ker bo imela večina igralcev več kot 71 tisoč evrov letnih prihodkov, bodo obdavčeni po 50-odstotni davčni stopnji.

"Po mojem videnju je NK Maribor zelo dober plačnik davkov in prispevkov. Država bi si prav gotovo želela še več takšnih klubov," meni nekdanji predsednik nogometne zveze.

Ne spreglejte