Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2011,
9.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlak

Nedelja, 13. 11. 2011, 9.07

7 let, 2 meseca

Drugi tir Koper - Divača brez okoljevarstvenega soglasja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Agencija za okolje je konec oktobra zavrgla zahtevek ministrstva za promet za izdajo okoljevarstvenega soglasja za drugi tir Divača - Koper.

Kljub temu na ministrstvu pravijo, da se projekti ne bodo podaljšali, prav tako pa naj ne bi bilo ogroženo črpanje evropskih sredstev. Toda Dnevnik je v minulih dneh pridobil dokument, ki tega ne potrjuje.

Težave zaradi podtalnice in vpliva gradnje predorov Kot pojasnjujejo na prometnem ministrstvu, pri projektu drugega tira Koper - Divača še vedno niso rešeni problemi, ki jih sicer preko pogodbe o konzultantskih storitvah izvaja DIS Consulting, koordinira pa v skladu z izvedbeno pogodbo družba DRI. Gre za podtalnico in vplive gradnje predorov na podtalnico ter problematiko deponij in čezmejnih vplivov. "Ko bo družba DRI uspešno uredila (skoordinirala) vse potrebne aktivnosti za pridobitev okoljevarstvenega soglasja, bomo vložili novo vlogo za izdajo soglasja in to časovno ne bo pomenilo dodatne obremenitve," poudarjajo na ministrstvu.

Za investicije v železniško infrastrukturo predvidenih 449,6 milijona evrov V operativnem programu razvoja okoljske in prometne infrastrukture 2007 - 2013 je sicer za investicije na področju železniške infrastrukture predvidenih 449,6 milijona evrov. Sredstva so namenjena za izvedbo projektov, vključenih na prioritetni in indikativni rezervni seznam projektov razvojne prioritete železniška infrastruktura - kohezijski sklad. Rok upravičenosti izdatkov je 31. december 2015.

Eden izmed rezervnih projektov je nadgradnja proge Dolga Gora - Poljčane Eden izmed rezervnih projektov na področju železniške infrastrukture, ki so opredeljeni v operativnem programu in ki so ga na ministrstvu že pripravili in posredovali na organ upravljanja v pregled in potrditev z namenom pospešitve črpanja evropskih sredstev, je tudi nadgradnja železniške proge Dolga Gora - Poljčane.

Evropska komisija je 14. aprila letos potrdila spremembe in dopolnitve operativnega programa in tako podala soglasje k predlaganim spremembam. "Tako bo Slovenija lahko v okviru prednostne in indikativne rezervne liste projektov počrpala vsa predvidena sredstva za področje železniške infrastrukture," zagotavljajo na ministrstvu.

Slovenija bi lahko ostala brez evropskega denarja za ta projekt Čeprav na ministrstvu trdijo, da črpanje evropskih sredstev ni ogroženo, pa je prav nasprotno razbrati iz dokumenta, ki ga je v minulih dneh pridobil časnik Dnevnik. Kot navaja časnik, gre za prvo uradno potrditev možnosti, da lahko Slovenija zaradi zamud pri načrtovanju in gradnji drugega tira proge Divača - Koper ostane brez evropskega denarja za ta projekt.

Dnevnik je pridobil uradni zapisnik sestanka z dne 27. septembra med delegacijo Evropske komisije ter predstavniki ministrstva za promet in DRI. Osrednja točka sestanka, na katerem je bil navzoč tudi minister za promet, ki po izglasovani nezaupnici vladi opravlja tekoče posle, Patrick Vlačič, je bilo prav financiranje gradnje drugega tira.

"Glede na velikost projekta obstaja velika možnost nastanka večjih zamud" Pri tem je predstavnik direktorata za regionalno politiko pri Evropski komisiji Georgios Yannoussis slovensko stran jasno opozoril na "tveganje, da bi projekt drugi tir finančno v celoti ostal kot breme Slovenije". "Glede na velikost projekta obstaja velika možnost nastanka večjih zamud," je poudaril Yannoussis, pri čemer Dnevnik opozarja, da so predstavniki komisije Slovenijo obiskali mesec dni pred odločitvijo agencije za okolje, da zavrže vlogo ministrstva za promet za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za drugi tir.

Yannoussis: Dejstvo, da bo projekt operativen šele leta 2018, vidimo kot problem "Evropska komisija sofinancira predvsem projekte, ki so operativni najkasneje do konca tekoče finančne perspektive. Dejstvo, da bo projekt operativen šele leta 2018, vidimo kot problem. Če Slovenija projekta ne bo končala do predvidenega roka, bo morala preostanek investicije financirati sama, kar je glede na obstoječo finančno krizo veliko tveganje," je predstavnikom ministrstva in DRI dejal Yannoussis.

Ob tem jim je priporočil, "naj Slovenija z začetkom izvedbenih del projekta za gradnjo drugega tira počaka, dokler ga formalno ne bo odobrila komisija". Po izteku sedanje finančne perspektive namreč po njegovih besedah zaradi razvitosti zahodne Slovenije morda ne bo več upravičena do denarja iz evropskega sklada za regionalni razvoj, ampak iz posebnega instrumenta DG Move, kar pa mora formalno odobriti še komisija. Po njegovem bi zato morala Slovenija v tem času pripraviti rezervne projekte, s katerimi bi počrpala sredstva, ki so bila v kohezijskem skladu predvidena za drugi tir.

Ne spreglejte