Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 1. 2011,
17.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 11. 1. 2011, 17.06

7 let, 2 meseca

Dražja goriva težava tako za avtoprevoznike kot kmete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Podražitev pogonskih goriv je za slovenske avtoprevoznike po oceni predsednika sekcije za promet pri OZS Andreja Klobase problem, vendar je v tem trenutku največja težava plačilna nedisciplina.

V KGZS pa so prepričani, da dražja goriva dodatno poslabšujejo položaj kmeta.

Delež stroškov goriva v ceni prevoza je lahko tudi več kot 40-odstoten, je danes pojasnil Klobasa. Po njegovih navedbah kupci prevoznih storitev lastne prevozne cene, ki so odraz dejanskih stroškov, tudi cene goriva, ne sprejemajo tako hitro, da bi prevozniki pokrili vse stroške.

"Dolgoročno pa je tudi težko doseči prave cene prevozov, še posebej, ker tuji prevozniki, ki lahko točijo gorivo v drugih državah po nižjih cenah, ponudijo nižje cene prevozov," je dejal.

Zakaj so pri nas višje cene goriv kot drugje?

Sama podražitev goriv bi za slovenske prevoznike, če bi točili gorivo v Sloveniji, po njegovih pojasnilih pomenila, da bodo celotni stroški transporta na leto višji za najmanj milijon evrov. "Ker rezerv pri slovenskih prevoznikih zaradi še trajajoče krize ni, bodo ti iskali druge države, kjer bodo polnili rezervoarje po nižjih cenah," je prepričan Klobasa.

Prvi mož sekcije za promet pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS), ki ima okoli 6000 članov (lani jih je bilo 6800, pred tremi leti pa 12.600), je tudi mnenja, da bi bilo treba trgovce naftnih derivatov z vidika ekonomskega dela posebej preveriti in ugotoviti, zakaj so pri nas višje cene goriv kot drugje. Dodal je, da se bodo skušali dogovoriti z enim ali več dobavitelji za morebitne popuste pri nakupu goriva.

Prav tako je treba po njegovem mnenju optimizirati trošarine, ki so v ceni goriva pomembna postavka. "V tej smeri pričakujemo pomoč države," je poudaril.

Večji problem od podražitve goriv je plačilna nedisciplina

Kot je izpostavil Klobasa, je trenutno večji problem od podražitve goriv plačilna nedisciplina. Po njegovi oceni je v slovenskem gospodarstvu v tem trenutku za najmanj 40 milijard evrov odprtih terjatev.

Po njegovih pojasnilih obrtniki od ministra za finance Franca Križaniča in ministra za pravosodje Aleša Zalarja že nekaj časa zahtevajo, da se uvede obvezna multiratelarna kompenzacija vsak mesec. S tem bi v gospodarstvu vsak mesec "pokrili" vsaj 10 milijonov evrov notranjega dolga, kar bi blagodejno vplivalo na pospešitev trga, je še dejal Klobasa in dodal, da si želijo tudi ukinitve možnosti prisilne poravnave.

Kmetje še v slabšem položaju Nad višjimi cenami goriv pa so zaskrbljeni v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer so prepričani, da to še dodatno poslabšuje že tako slab dohodkovni položaj slovenskega kmeta.

KGZS od vlade pričakuje, da obdrži cene goriv v razumnih mejah

"Tako je realni faktorski dohodek v kmetijstvu v letu 2009 v primerjavi z letom 2008 padel kar za 16,5 odstotka. K temu delno pripomorejo tudi visoke cene pogonskih goriv in posledično višji stroški pridelave, saj cena goriva predstavlja skoraj polovico stroškov uporabe kmetijskega stroja. Če k temu dodamo še višje cene transporta in gnojil, potem je vpliv cen goriv zelo velik in še dodatno zmanjšuje prihodek kmetij," so pojasnili za STA.

KGZS od vlade pričakuje, da bo v skladu s pozivom Evropske komisije in Evropskega parlamenta sprejela ukrepe za izboljšanje položaja kmetov, in sicer takšne, da obdrži cene goriv v razumnih mejah, da bodo odkupne cene vsaj pokrile stroške pridelave in da vlada naredi pregled stroškov in zaslužkov v živilsko predelovalni verigi ter vzpostavi razumna razmerja.

Spomnimo: Opolnoči so se v Sloveniji podražili vsi naftni derivati. Neosvinčen 95-oktanski bencin se je podražil za 1,6 centa na 1,279 evra, neosvinčen 98- in 100-oktanski bencin za 1,2 centa na 1,291 evra, dizelsko gorivo pa za 0,4 centa na 1,237 evra za liter.

Med sosednjimi državami je dizelsko gorivo cenejše le na Hrvaškem

Po podatkih AMZS je med sosednjimi državami dizelsko gorivo cenejše le na Hrvaškem, kjer je treba za liter odšteti 1,16 evra, medtem ko je dražje v Avstriji (1,18 evra), Italiji (1,29 evra) in na Madžarskem (1,26 evra).

Neosvinčen 95-oktanski bencin je cenejši v Avstriji (1,24 evra), medtem ko je dražji kot v Sloveniji na Hrvaškem (1,26 evra), Madžarskem (1,29 evra) in v Italiji (1,42 evra). Za liter 98-oktanskega bencina pa je treba v Avstriji odšteti 1,39 evra, na Hrvaškem 1,32 evra in v Italiji 1,50 evra.

Ne spreglejte