Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 3. 2011,
14.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 4. 3. 2011, 14.54

7 let, 2 meseca

Doslej odobrili 190 vlog za denarno pomoč tujim delavcem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Lokalne komisije so prejele 217 in odobrile 190 vlog za dodelitev izredne denarne pomoči tujim delavcem, ki so se znašli v težkem položaju in ne morejo uveljavljati pravic do socialnih prejemkov.

Vlada je 17. februarja za zagotovitev nujnih sredstev za preživetje tujih delavcev v Sloveniji namenila 300.000 evrov, ki jih je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na podlagi sklepa o dodelitvi sredstev humanitarnim organizacijam in v skladu s pogodbo v enakem deležu razdelila med Rdeči križ Slovenije (RKS) in Slovensko Karitas. Omenjeni humanitarni organizaciji pa bosta denar razdelili med delavce, ki bodo pravico uveljavljali na podlagi vloge. Pomoč je namenjena tujim delavcem v težkem položaju Finančna pomoč je namenjena delavcem tretjih držav, ki ne bi mogli uveljavljati pravic do prejemkov iz naslova prenehanja zaposlitve v skladu z zakonom in mednarodnimi pogodbami. To velja tako za tiste, ki so izgubili zaposlitev ter so jim prenehala veljati delovna dovoljenja in dovoljenja za prebivanje v Sloveniji, kot tudi za tiste, ki še imajo veljavno osebno delovno dovoljenje in dovoljenje za prebivanje v Sloveniji, ali pa so celo še vedno zaposleni v Sloveniji, vendar niso prejeli plače v zadnjih dveh mesecih.

Vloge rešujejo štiričlanske komisije Vloge rešujejo štiričlanske komisije, sestavljene iz predstavnikov RKS in Karitas, predstavnikov centrov za socialno delo in sindikalnih predstavnikov. Glede na razpršenost problematike so komisije organizirane pri centrih za socialno delo Koper, Sežana, Ljubljana Moste-Polje, Trbovlje, Celje, Novo mesto, Maribor, Lendava in Velenje. Največ vlog so doslej prejeli v Ljubljani, in sicer 121, od tega jih je komisija odobrila 109.

Kot so pojasnili na ministrstvu, bodo komisije vloge obravnavale še nekaj naslednjih četrtkov, odvisno od prispetja novih vlog, izplačila pa bodo potekala vsak ponedeljek do preklica.

Vloge za pridobitev sredstev so od 28. februarja na voljo na vseh centrih za socialno delo, na Info točki za tujce v Ljubljani, na enotah RKS in Karitasa, v samskih domovih ter na spletni strani ministrstva. Delavci jih lahko oddajo na območnih centrih za socialno delo, kjer so imeli prijavljeno zadnje začasno bivališče, ob tem pa morajo priložiti še fotokopijo pogodbe o zadnji zaposlitvi.

Ne spreglejte