Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 6. 2013,
9.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obveznice Slovenija

Sreda, 12. 6. 2013, 9.34

7 let, 2 meseca

Donosnost na slovenske obveznice spet občutno višja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu še dodatno krepi. Občutneje pa se je dvignila v torek, ko je poskočila za skoraj 0,3 odstotne točke.

Donos do dospetja na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 je bile na elektronski borzi MTS danes na začetku trgovanja že pri 6,76 odstotka. Vmes je spet padel.

Narasla in padla na izhodiščnih 6,62 odstotka Zahtevana donosnost na slovenske obveznice že nekaj časa spet narašča, občutneje pa se je dvignila v torek, ko je poskočila za skoraj 0,3 odstotne točke. Danes je tako sprva narasla na 6,76 odstotka in nato spet padla za 0,14 odstotne točke na izhodiščnih 6,62 odstotka.

Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 5,01 odstotne točke.

Donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

Slovenija že pokrila finančne potrebe za letos Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic. S tem in še z nekaterimi dražbami zakladnih menic je tako že pokrila svoje finančne potrebe za letos.

Evropska komisija ob tem ni sprožila postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij in država je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja. A kljub temu je donos do dospetja po novici, da se je slovenski bruto domači proizvod v letošnjem prvem četrtletju na letni ravni skrčil za 4,8 odstotka znova presegel šest odstotkov.

K temu delno prispeva tudi splošen trend zviševanje zahtevane donosnosti na dolžniške vrednostne papirje članic območja evra zadnjih dneh, delno pa gre verjetno tudi za nadaljevanje negotovosti glede razvoja dogodkov v Sloveniji.

Ne spreglejte