SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donos na slovenske obveznice se niža

3

termometer

 | Foto:
Donos do dospelosti slovenskih desetletnih obveznic z zapadlostjo septembra 2024 se je danes znova znižal.

Zahtevani donos na desetletne nemške obveznice je popoldne znašal 0,34 odstotka, kar je 0,05 odstotne točke pod izhodiščem. Pribitek slovenskih obveznic na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 0,92 odstotne točke. Zahtevana donosnost na slovenske obveznice je tako že udobno pod tisto za italijanske in španske obveznice.

Donos na državne dolžniške vrednostne papirje Slovenije, za katero se je pred časom glasno ugibalo, ali bo morda potrebovala mednarodno finančno pomoč, se že nekaj časa postopno znižuje.

Zaradi špekulacij o morebitni pomoči Sloveniji se je začel donos močno zviševati marca 2013, obrestna mera pa je aprila 2013 za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča več vzdržnega zadolževanja. Decembra 2013 se je pritisk na državo umiril Ko se je decembra 2013 izkazalo, da bo Slovenija banke sposobna sanirati sama, se je pritisk na državo umiril. Izboljševati so se začele tudi razmere v gospodarstvu, država pa trenutno beleži eno najvišjih gospodarskih rasti v Evropi.

Sredi januarja lani se je donos na slovenske desetletne obveznice denimo gibal še na ravni okoli štirih odstotkov in pol. Za omenjene desetletne obveznice z zapadlostjo 9. septembra 20124 je morala država pristati na ceno 4,625 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin