Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
15. 9. 2015,
14.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Donald Trump ZDA brezposelnost

Torek, 15. 9. 2015, 14.20

7 let, 2 meseca

Donald Trump ima (delno) prav o visoki stopnji brezposelnosti v ZDA

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko je Donald Trump zatrdil, da je dejanska stopnja brezposelnosti 40-odstotna in ne 5,1-odstotna, kot kaže uradna statistika, so številni zavzdihnili, da gre še za eno njegovih nenavadnih izjav.

Trump, ki je svojo predsedniško kampanjo "začinil" s številnim spornimi izjavami, je v nedeljo med oddajo na televizijski hiši CBS izjavil, da Američani živijo v lažnem gospodarstvu in da je brezposelnost precej višja od številke, ki jo je objavilo ministrstvo za delo.

Vendar pa je imel republikanski kandidat – če uporabimo široko definicijo brezposelnosti – prav, piše revija Fortune. Po tej definiciji - razmerje med ljudmi, starejšimi od 16 let, ki imajo službo, in celotnim prebivalstvom, starejšim od 16 let -, je po podatkih ministrstva za delo brezposelnih 40,6 odstotka prebivalcev.

Verodostojnost Trumpove izjave pa se tukaj konča, piše Fortune, saj to, da 40 odstotkov populacije, starejše od 16 let, nima službe, ni nič novega v ZDA. Trumpov slogan Naj Amerika ponovno postane velika se nanaša na njegove upe, da bi ZDA vrnil sijaj, ki ga je imela po koncu 2. svetovne vojne in je bilo njeno gospodarstvo daleč največje na svetu. Vendar pa je bil takrat odstotek odraslih Američanov s službo nižji.

Po vojni večji odstotek brezposelnih Razmerje med zaposlenimi in celotnim številom prebivalstva ima več opraviti z družbenimi faktorji kot pa močnim gospodarstvom, ugotavlja Fortune in nadaljuje, da se je to razmerje povečevalo s tem, ko je postajalo vse bolj družbeno spremenljivo oziroma za številne družine nujno, da se zaposlijo tudi ženske. S staranjem prebivalstva in večanjem števila upokojencev pa je to razmerje začelo padati. Hkrati se po krizi dolgoročna brezposelnost še ni znižala in padla na stopnjo pred krizo, kar se tudi kaže v razmerju med zaposlenimi in celotno populacijo.

Trditi, kot to pravi Trump, da je stopnja brezposelnosti "statistika, ki so ji jo izmislili politiki za politike, da bi izpadli dobro", torej nima nobene osnove v dejstvih, sklene revija Fortune.

Ne spreglejte