Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
22. 10. 2015,
13.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Don don Pekarna Grosuplje

Četrtek, 22. 10. 2015, 13.12

7 let, 2 meseca

Don don ima s Pekarno Grosuplje velike načrte

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Potem ko je metliški Don don prevzel Pekarno Grosuplje, ta postaja središče Don donovih operacij za Slovenijo in Hrvaško. Srbijo in druge izvozne trge bo skupina pokrivala iz Beograda.

Kot so povedali na današnji novinarski konferenci v Grosupljem, Skupina Don don prihodnje leto načrtuje blizu sto milijonov evrov prometa, kar jo postavlja na prvo mesto med pekovskimi podjetji v regiji. Za dodatne nakupe in naložbe bo v prihodnjih letih namenila še vsaj 50 milijonov evrov. Prav tako je do danes na vseh trgih skupaj investirala okoli 50 milijonov evrov.

Pekarna Grosuplje bo še naprej ostala strateški partner Mercatorja, od katerega je pekarno kupila. Obenem poslovanje širi v regijo.

V ritmu z globalnimi igralci Don don, ki je v lasti sestre Alenke in brata Aleša Mozetiča, 40 odstotkov podjetja pa je v lasti finskega investicijskega sklada KJK, že posluje v Sloveniji, Srbiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Bolgariji in na Hrvaškem. Širitev načrtujejo še v Romunijo in Albanijo. Do konca letošnjega leta bodo število zaposlenih povečali na dva tisoč.

"Pekarna Grosuplje je za Don don pomembna pridobitev, saj so njeni izdelki, dolga tradicija in strokovni kadri zagotovilo, da bo celotna skupina Don don lahko sledila razvojnemu ritmu globalnih igralcev," je dejal direktor in solastnik Skupine Don don Aleš Mozetič.

Med glavnimi razlogi za nakup grosupeljske pekarne je Mozetič naštel konsolidacijo pekovske industrije, kjer je po njegovi oceni prostora za največ dva regionalna ponudnika ter nekaj lokalnih. "Don don želi v tem procesu aktivno sodelovati in ga voditi, mu ne zgolj slediti," je poudaril.

Drugi razlog je vodilni položaj Don dona na srbskem trgu, vodilni položaj pa želi prenesti tudi na druge trge, kjer so že prisotni.

Kot najpomembnejši razlog je Mozetič navedel odličnost grosupeljske pekarne, ki je tehnološko izjemno dovršena in ima strokovne kadre.

Pekarna Grosuplje ostaja ključni partner Mercatorja "Pri prodaji Pekarne Grosuplje smo iskali pravega kupca, cena ni bila najpomembnejša. Don don bo lahko nadaljeval tradicijo pekarne, saj gre za propulzivno in regionalno podjetje. Naše partnerstvo se bo nadaljevalo tako v Sloveniji kot v regiji," je dejal predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič.

Dodal je, da "Sosedova pekarna" ostaja ključni partner Mercatorja. Skupaj načrtujeta tudi nove izdelke.

Prodajne cene sogovornika nista želela razkriti. Neuradno se govori o znesku med 20 in 30 milijoni evrov.

Kmalu nova linija izdelkov Po napovedih novega lastnika bodo v prihodnjem letu v Grosupljem na novo zagnali novo linijo svežih izdelkov z manj dodatki. Prav tako imajo v lasti dve zemljišči, kamor bodo v prihodnje lahko širili proizvodnjo in na novo zaposlovali.

Na Hrvaškem Pekarna Grosuplja že pokriva celoten program dopeke. Ker so omejeni z razdaljo, pa bodo na bolj oddaljene trge prenesli enako proizvodnjo iz Slovenije in tam prodajali izdelke.

V prihodnjih dveh letih bodo konsolidirali vse procese, poslovanje pa želijo povečati za dvakrat. V Srbiji bodo razvijali dopečne proizvode, načrtujejo še prevzem dveh pekarn in širitev lastne verige prodajaln.

Več kot 200 zaposlenih naredi 15 tisoč ton izdelkov Skupna proizvodnja Pekarne Grosuplje je lani znašala 15.200 ton izdelkov. Izdelujejo 50 vrst kruha, 41 vrst pekovskega peciva in 14 vrst finega peciva. Letno razvijejo približno 20 novih izdelkov, zaposlujejo pa 217 delavcev.

Don don je pred dobrimi dvajsetimi leti s poslovanjem pričel v Metliki. Uspešno je razvil slovensko blagovno znamko "Tvojih pet minut". Leta 2003 se je razširil na Hrvaško, od leta 2008 pa postal vodilno pekovsko podjetje v Srbiji.

Ne spreglejte