Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Četrtek,
11. 5. 2017,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

Natisni članek

AMZS Avto-moto zveza Slovenije mali delničarji prevzemi

Četrtek, 11. 5. 2017, 13.09

6 let, 6 mesecev

Dokončno prevzeli vajeti v eni največjih družb za tehnične preglede in registracije

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

AMZS tovornjak asistenca | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Po več kot 20 letih se iz lastništva družbe AMZS, ene največjih za opravljanje tehničnih pregledov in registracij motornih vozil pri nas, poslavljajo njeni zaposleni.

Družba, ki so jo v zadnjih letih pretresale afere zaradi prejemanja podkupnin pri tehničnih pregledih in sumi nepravilnosti pri poslovanju, bo od zdaj v rokah enega delničarja.

Vajeti v družbi dokončno prevzema Avto-moto zveza Slovenije, ki jo vodita Anton Breznik in Jože Režonja. Gre za največjo in najvplivnejšo avtomobilistično organizacijo pri nas, ki združuje 79 društev in klubov, po zadnjih podatkih pa ima 75 tisoč članov.

Že zdaj Avto-moto zveza Slovenije obvladuje praktično vse organe nadzora in upravljanja v AMZS, zdaj pa bo prevzela še celotno lastništvo.

Osnovna dejavnost AMZS je opravljanje naslednjih storitev:

  • tehnični pregledi,
  • registracije vozil in sklepanje avtomobilskih zavarovanj,
  • pomoč na cesti in vleka vozil ter
  • izvajanje programov varne vožnje na Vranskem.

Več kot 400 malih delničarjev

Na današnji skupščini je AMZS kot večinska lastnica družbe sprejela sklep o iztisnitvi malih delničarjev. Gre predvsem za zdajšnje in nekdanje zaposlene.

Že v drugi polovici lanskega leta je Avto-moto zveza Slovenije iz lastništva izplačala več sto malih delničarjev. Zdaj bodo iz njega izključili še tistih nekaj deset posameznikov, ki se niso odzvali pozivu oziroma so nameravali obdržati delnice AMZS.

Glavni razlog za konsolidacijo lastništva je ukinitev brezplačnih registrskih računov pri KDD. Mali delničarji so zaradi stroškov, ki bi jih imeli z odprtjem in vodenjem trgovalnega računa, raje začeli prodajati svoje deleže.

Čeprav je bilo v AMZS vrsto let več kot 400 malih delničarjev, naj bi bila velika večina nezainteresirana za povezovanje ali sodelovanje pri upravljanju družbe. Vse pomembnejše odločitve pa so tako bile v rokah večinskega lastnika.

Poslovna enota AMZS na Dunajski cesti v Ljubljani

Dva milijona evrov za lastninjenje

V Avto-moto zvezi Slovenije, kjer so imeli v rokah 73 odstotkov delnic AMZS, so v tem videli priložnost. Odločili so se za prevzemno ponudbo in dokupili 17 odstotkov delnic AMZS. Družba je medtem na trgu kupila še dobre tri odstotke lastnih delnic.

Vsi preostali mali delničarji bodo v kratkem prejeli denarno odpravnino, in sicer osem evrov na delnico. Lastninjenje družbe, na katero je Avto-moto zveza Slovenije pred leti prenesla izvajanje storitev članom, bo stalo več kot dva milijona evrov. 

"Avto-moto zveza Slovenije je prevzem financirala iz lastnih sredstev," so nam pojasnili. Dodali so, da je odločitev o povečanju deleža v AMZS sprejela skupščina Avto-moto zveze Slovenije na seji 8. decembra lani.

Milijoni za naložbe

V AMZS so načrtovali, da bodo v lanskem letu ustvarili 19,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje storitev in blaga ter 786 tisoč evrov čistega dobička.

Anton Breznik, predsednik Avto-moto zveze Slovenije | Foto: STA , Anton Breznik, predsednik Avto-moto zveze Slovenije Foto: STA , Ob tem so nameravali v nove poslovne enote, posodobitev informacijskega sistema in drugih sredstev vložiti več kot pet milijonov evrov, ob tem pa povečati zadovoljstvo kupcev in tudi zaposlenih z učinkovitejšim sistemom nagrajevanja.

Podkupovanje in očitki o nepravilnostih

Še nedolgo tega pa so tako AMZS kot njenega lastnika pretresale odmevne afere.

Kot je znano, so kriminalisti leta 2010 pri tehničnih pregledih na poslovni enoti AMZS v Lescah ugotovili številna kazniva dejanja podkupovanja in ponarejanja uradnih listin. 

Osumljenci naj bi izdajali zapisnike o opravljenih tehničnih pregledih vozil, ki sploh niso bila pregledana, ter za to prejemali podkupnine. Nekdanjega vodjo poslovalnice Florijana Gašperina so leta 2014 obsodili na tri leta in pol zapora. 

V istem letu so kriminalisti obiskali tudi Avto-moto zvezo Slovenije. Njenega generalnega sekretarja Slavka Rusa so sumili nedovoljenega prejemanja daril v zameno za to, da je drugima dvema osumljencema omogočal poslovanje z AMZS. Dobival naj bi tudi podkupnine od različnih ponudnikov materiala, ki ga je nabavljal AMZS. 

Vodstvo Avto-moto zveze Slovenije leta 2013 so zamenjali ravno zaradi ugotovljenih domnevnih nepravilnosti pri poslovanju.

Tedaj je skupščina razrešila predsednika Danijela Starmana. Ta je zavračal očitke in poudarjal, da tudi izvedene revizije niso odkrile nepravilnosti. Poleg tega je dejal, da so se kritike in pritiski nanj začeli, ko ni pristal na politično kadrovanje na neki položaj.

"Povrnili smo zaupanje"

Lucija Živa Sajevec, direktorica družbe AMZS | Foto: STA , Lucija Živa Sajevec, direktorica družbe AMZS Foto: STA , "Po odkritju nepravilnosti sta bili prednostni nalogi organov zveze, da predlagajo in potrdijo ustrezne kadrovske spremembe ter povrnejo zaupanje članov in drugih deležnikov v AMZS," so dejali na zvezi. Ponovna rast članstva in uspešno poslovanje po njihovem potrjujeta, da sta bili nalogi uspešno opravljeni.

Pričakujejo tudi, da bo zakonodajalec sprejel oziroma ustrezno spremenil veljavne predpise, da bodo lahko pristojni državni organi obsojenim zaradi nepravilnosti pri delu na tehničnih pregledih odvzeli pooblastila za opravljanje nalog.

Ne spreglejte