Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 2. 2014,
15.30

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

siva ekonomija delo na črno

Četrtek, 6. 2. 2014, 15.30

4 leta, 8 mesecev

"Dokler bo Krpan nacionalni junak, bo siva ekonomija težava" (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Vsi prispevamo nekaj denarja za gasilce, ki nas rešujejo v teh dneh. In če država nima denarja, tudi ne more plačevati gasilcev," opozarja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Nadzor nad gospodarskimi subjekti v Sloveniji izvaja 101 tržni inšpektor, lani so skupaj opravili 21593 pregledov, kar je dobrih sedem odstotkov več kot leto prej. Od tega je bilo: - 4044 upravnih ukrepov (skoraj odstotek in pol več kot leto prej), - 6312 prekrškovnih ukrepov (slab odstotek kot leto prej).

Z višjo globo nad delo na črno Posebej veliko dela posvečajo delu na črno, je ob predstavitvi lanskih dosežkov povedala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić. Samo na tem področju so leta 2013 opravili 7229 pregledov, od tega je bilo izrečenih 629 glob.

Globa trenutno znaša 208 evrov, po predlogu zakona o preprečevanju dela na črno, ki je že v zakonodajni proceduri, pa naj bi ta znašala med tisoč in tri tisoč evri. Grlićeva upa, da bo znatno višja globa imela pozitiven učinek na preprečevanje šušmarjenja, kot je imenovala delo na črno.

Za sivo ekonomijo kriv Martin Krpan? Poleg dela in zaposlovanja na črno je posebej poudarila problematiko sive ekonomije. "O sivi ekonomiji bomo govorili tako dolgo, dokler bo Martin Krpan prisoten v čitankah naših najmlajših. Predstavljen je kot največji heroj, kaj pa je dejansko? Davčni utajevalec. Dokler bomo takšnega šteli kot nacionalnega junaka, bo težava," svari Grlićeva. Spomnila pa je, da je soodgovornost na vsakem državljanu. "Vsak neizdan račun za kavico, rogljiček ali popravilo avta prispeva k nastanku sive ekonomije."

Oderuška posojila V zadnjih treh mesecih so se tržni inšpektorji precej ukvarjali tudi s pastmi pri najemanju oderuških posojil. V tem času so opravili več kot 160 pregledov, izdali 22 upravnih odločb, 21 prekrškovnih odločb, 25 sklepov in 17 naznanil kaznivih dejanj zaradi oderuštva. Skupno so izdali za več kot 151 tisoč evrov glob.

Andrej Žakelj ob tem opozarja na previdnost, vsak posojilodajalec mora imeti ustrezno dovoljenje, previdnost pa ni odveč niti pri sklenitvi posojilne pogodbe.

Tržni inšpektorat v Postojni zaprt Snežne vremenske razmere so v tem tednu okrnile tudi ekipe tržnega inšpektorata. Zaradi izpada elektrike že od ponedeljka ne deluje območna enota v Postojni, na Notranjskem pa v teh dneh ni inšpekcijskih nadzorov.

Ne spreglejte