Dogovor o naslednjem obroku za Grčijo v vrednosti 8,5 milijarde evrov

Finančni ministri članic območja evra so danes v Luksemburgu dosegli dogovor o naslednjem finančnem obroku za Grčijo v vrednosti 8,5 milijarde evrov, je sporočil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.

rvih 7,7 milijarde evrov bo izplačanih v začetku julija, preostalih 0,8 milijarde evrov pa pod določenimi pogoji po poletju.

rvih 7,7 milijarde evrov bo izplačanih v začetku julija, preostalih 0,8 milijarde evrov pa pod določenimi pogoji po poletju. Foto: Matej Povše

Obrok bo razdeljen na več tranš. Prvih 7,7 milijarde evrov bo izplačanih v začetku julija, preostalih 0,8 milijarde evrov pa pod določenimi pogoji po poletju, je pojasnil šef evropskega reševalnega sklada ESM Klaus Regling.

V končnici pogajanj je bila ovira na poti do dogovora vprašanje zagotavljanje vzdržnosti ogromnega grškega dolga, saj so med evropsko stranjo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) razhajanja glede ambicioznosti ukrepov za lajšanje dolga.

Kompromis vključuje nekoliko jasnejšo opredelitev predvidenih srednjeročnih ukrepov za lajšanje dolga in francoski predlog povezave dinamiko odplačevanja dolga s tempom rasti, torej več rasti pomeni hitrejše odplačevanje dolgov.

Vendar pa območje evra vztraja pri lanskem majskem dogovoru, da bodo srednjeročne ukrepe dokončno opredelili šele ob koncu tretjega programa pomoči za Grčijo, ki se izteče avgusta prihodnje leto.

Vztraja tudi pri tem, da ti ukrepi vključujejo le podaljševanje ročnosti in zniževanje obrestnih mer oziroma ukrepe, ki ne pomenijo nominalnega odpisa dolga, medtem ko želi IMF poseči tudi v glavnico, ne le v obrestne mere dolga.

Kompromis sicer vključuje tudi finančno sodelovanje IMF v tretjem programu, ki je vseskozi veljalo za pogoj za izplačilo naslednje tranše, vendar bo to za zdaj le načelno, je pojasnila vodja sklada Christine Lagarde.

IMF naj bi do 27. julija potrdil program pomoči za Grčijo v vrednosti okoli dve milijardi dolarjev, a pogoj za izplačilo denarja ostaja dokončna opredelitev ukrepov za lajšanje dolga, je poudarila Lagardova.

Grčija potrebuje denar julija, ko mora poravnati okoli sedem milijard dolga Evropski centralni banki (ECB). Današnjemu dogovoru sledijo nacionalni postopki odobritve, nekatere članice ga morajo potrditi v parlamentih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.