SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobiček Intereurope zaradi ujm in ukrajinske krize v devetih mesecih skoraj izničen

3

termometer

Koncern Intereuropa je v prvih devetih mesecih leta ustvaril 160,4 milijona evrov prihodkov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Čisti dobiček koncerna se je z lanskih petih milijonov evrov znižal za 93 odstotkov na 351.000 evrov. Vodstvo družbe slabše poslovanje pripisuje naravnim ujmam, ukrajinski krizi in vstopu Hrvaške v EU. Na poslovanje Intereurope je letos najbolj vplivalo zmanjšanje povpraševanja po carinskih storitvah po lanskem vstopu Hrvaške v EU, pojemanje blagovnih tokov na ozemlju Ukrajine zaradi političnih zaostritev, delno pa tudi naravne katastrofe v Sloveniji, Srbiji in BiH, so po seji nadzornega sveta, ki se je seznanil z rezultati, sporočili iz Intereurope.

Dobiček iz poslovanja koncerna je v prvih devetih mesecih leta znašal 4,2 milijona evrov, kar je 37 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) pa je upadel za 24 odstotkov na 9,2 milijona evrov.

Družba Intereuropa pa je v devetmesečju ustvarila 67,6 milijona evrov prihodkov, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani, medtem ko je čisti dobiček družbe v enakem obdobju upadel za 64 odstotkov na milijon evrov.

V tretjem četrtletju je sicer družba Intereuropa na letni ravni za pet odstotkov okrepila prihodke, medtem ko je bil dobiček iz poslovanja višji za 40 odstotkov. Kot opozarja uprava Intereurope, je to sicer prvo primerljivo obdobje po vstopu Hrvaške v EU.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin