Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
8. 9. 2014,
17.05

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

osebni stečaj stečaj

Ponedeljek, 8. 9. 2014, 17.05

7 let, 2 meseca

Do konca leta bi lahko v osebnem stečaju končalo prek štiri tisoč Slovencev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V prvih osmih mesecih letošnjega leta je bilo po podatkih vrhovnega sodišča sproženih 2492 osebnih stečajev. To je glede na enako obdobje lani, ko je bilo začetih 498 stečajev, ogromno povečanje.

S takšnim tempom lahko do konca leta v osebnem stečaju konča več kot štiri tisoč Slovencev, piše časnik Delo, ki se še sprašuje, kaj je bil razlog za takšno eksplozijo začetih osebnih stečajev. Ali gre za posledice vse večje bede ljudi, boljšega poznavanja te zakonske možnosti ali pa se je sprožil plaz špekulativnih stečajev, s katerim se padli podjetniki ali razsipni premožni posamezniki želijo izogniti poplačilu dolgov?

Sprememba zakonodaje pospešila rast stečajev Kot je za Delo dejala vodja stečajnega oddelka okrožnega sodišča v Ljubljani Mateja Dobovšek, je glavni razlog sprememba zakonodaje iz decembra 2013, po kateri nobenemu dolžniku ni treba založiti dva tisoč evrov stroškov predujma za začetek postopka.

Obenem raste tudi obseg stečajev podjetij, za katere je treba založiti 3.500 evrov predujma, zato sodiščem že zmanjkuje denarja za stroške sodnih postopkov. Vodja službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču Gregor Strojin je za Delo povedal, da lahko vrzel letos preseže 16 milijonov evrov. Sodišča so tako že sredi leta ostala brez denarja za stroške predujmov. Vlada jim je sicer v zadnjih mesecih za stroške dodatno odobrila več milijonov evrov, ki pa kljub temu ne bodo zadostovali do konca leta.

Razlogi, ki lahko doletijo vsakogar izmed nas Po izkušnjah stečajne upraviteljice Alje Markovič Čas so bili sprva med dolžniki v osebnih stečajih najrevnejši, zdaj pa je vse več tistih, ki so se znašli v težavah zaradi krutih osebnih zgodb, razveze, smrti v družini, izgube službe, propada podjetij. Markovič Časova je za Delo še dejala, da je vse bolj skrb vzbujajoče dejstvo, da se povprečna starost dolžnikov znižuje. Vse več med njimi je 30-letnikov, ki so izgubili zaposlitev, in dodaja, da dolgovi njenih klientov znašajo med tremi tisočaki in tremi milijoni evrov.

Zelo raznolik pa je tudi življenjski slog dolžnikov. Mnogi prej premožni se namreč ne odrečejo razkošnim navadam iz življenja pred stečajem, ampak se s predhodnim prepisom premoženja na sorodstvo znajdejo po svoje. Z delom na črno denar dobivajo na roke.

Podobno kot večina instrumentov pri nas se v praksi zlorablja torej tudi osebni stečaj.

Ne spreglejte