Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2013,
16.45

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

tožba

Torek, 23. 7. 2013, 16.45

7 let, 2 meseca

Direkcija za ceste bo tožila revizijsko komisijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Državni revizijski komisiji zavračajo očitke o nezakonitem ravnanju v posameznih primerih presoje revizijskih zahtevkov javnih naročil.

Kot je sporočil predsednik Državne revizijske komisije Borut Smrdel, odločno zavračajo očitke strank v nekaterih postopkih revizije, da so revizorji v posameznih primerih – zlasti sta v teh tednih odmevala zadnja razveljavljena javna razpisa za dokončanje Poljanske obvoznice in oddaja naročila za elektronsko cestninjenje v prostem prometnem toku za tovornjake – ravnali nezakonito.

Edini pristojni za presojanje o tem, ali je objava javnega naročila zakonita Prvi mož Državne revizijske komisije je danes še povedal, da ne želi razpravljati o konkretnih odločitvah državnih revizorjev, saj razloge za odločitve pojasnjujejo v izdanih sklepih, a se čutijo dolžne odzvati, ko nekateri prek medijev zavestno ustvarjajo vzdušje nezaupanja v delo neodvisnega državnega organa. Državna revizijska komisija je po zakonu namreč edina pristojna za presojanje, ali sta objava javnega naročila in vsebina razpisne dokumentacije zakoniti, zagotavlja Borut Smrdel.

Smrdel: Nimamo pristojnosti presoje, ali bi vlagatelj revizije lahko izvedel javno naročilo Po zagotovilih predsednika komisije pa ta nima pristojnosti preverjati, ali bi bil vlagatelj revizijskega zahtevka sposoben izvesti javno naročilo. V primeru Poljanske obvoznice je revizijska komisija pretekli mesec zato ugodila zahtevku družbe Sefo gradbeništvo, da se razveljavi razpisna dokumentacija zaradi pogojev glede referenc in zavarovanj za resnost ponudbe. Pri elektronskem cestninjenju za tovornjake pa se komisija ni strinjala s pogojem v javnem razpisu Darsa, da mora izbrani ponudnik v celoti financirati postavitev sistema.

Odločno zavračajo namige, da so sistemska ovira pri boljšem črpanju evropskih sredstev Borut Smrdel je danes tudi odločno zavrnil izjave direktorja Direkcije RS za ceste Gregorja Ficka, ta je dejal, da je revizijsko komisijo razume kot sistemsko oviro, da bi lahko Slovenija pridobila več evropskih sredstev. "To je zlonamerno in takšne izjave ostro zavračam," pravi Smrdel

Spremembe zakonodaje so že v pripravi Državna revizijska komisija je po zagotovilih njenega predsednika že večkrat podala predloge za spremembo zakonodaje, ki bi omogočila boj učinkovito javno naročanje, ter med drugim opozorila, da morajo naročniki pri načrtovanju projektov nujno predvideti tudi obdobje za uveljavljanje pravnega varstva. Kot je pred dnevi že napovedal pristojni minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, že pripravljajo spremembe zakonodaje o javnih naročilih.

Ne spreglejte