Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
13.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

tožba Banka Slovenije

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 13.20

7 let, 2 meseca

Diners Club Slovenija s tožbo zoper odločbo Banke Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Banka Slovenije bo morebitno novo zahtevo Diners Cluba Slovenije za izdajo dovoljenja za opravljanje plačilnih storitev obravnavala, ko jo bo prejela, brez odlašanja, so pojasnili na centralni banki.

V vsakem primeru bodo zahtevo obravnavali v zakonskem trimesečnem roku za odločanje, dodajajo. Časovnih okvirov v trenutni situaciji pa Banka Slovenije ne more napovedati.

Kot so navedli v Banki Slovenije, bodo v primeru, da dobijo novo zahtevo za izdajo dovoljenja, presojali pogoje za izdajo dovoljenja, ki jih določa zakon o plačilnih storitvah in sistemih. "Konkretnih časovnih okvirov v trenutni situaciji ne moremo napovedovati," so dodali.

Poleg tožbe še predlog za izdajo začasne odredbe Diners Club Slovenija je popoldne napovedal, da bo na Vrhovno sodišče RS vložil tožbo zoper odločbo Banke Slovenije, s katero je ta Dinersu Slovenija odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev. Hkrati bo vložil predlog za izdajo začasne odredbe, s katerim bo sodišču predlagal, naj do pravnomočnega končanja postopka zaradi povzročitve težko popravljive škode vsem deležnikom družbi Diners Club dovoli opravljati plačilne storitve.

Ravno tako so napovedali, da bodo na Banko Slovenije vložili vlogo za pridobitev nove licence; v Diners Clubu Slovenije namreč pričakujejo, da bodo v kratkem lahko v celoti zadostil vsem zahtevam centralne banke.

"Odvzem dovoljenja se nanaša na vse dejavnosti družbe" Kot so danes spomnili v Banki Slovenije, se odvzem dovoljenja nanaša na vse dejavnosti družbe, ki pomenijo opravljanje plačilnih storitev - tako na opravljanje plačilnih storitev za imetnike kartic, ki jih je izdala družba Diners Club Slovenija, kot tudi na opravljanje plačilnih storitev za prejemnike plačil (trgovce), katerim prejemanje plačil s karticami Diners Club omogoča Diners Club Slovenija.

"Kartice Diners Club, izdane v tujini, tako niso blokirane, ni pa možna njihova uporaba pri trgovcih v Sloveniji," so poudarili.

V Banki Slovenije so spomnili tudi, da odvzem dovoljenja ne vpliva na dolžnost imetnikov kartic, da poravnajo svoje pogodbene obveznosti do Diners Cluba Slovenije.

Svet Banke Slovenije je minuli torek sprejel odločbo, s katero je družbi Diners Club Slovenija odvzel dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot drugod, Diners Club Slovenija pa je moral z opravljanjem plačilnih storitev prenehati v petek. Družba je morala tako blizu 80.000 imetnikom plačilnih kartic onemogočiti njihovo nadaljnjo uporabo za izvrševanje plačilnih transakcij tako v Sloveniji kot drugod.

ZPS potrošnikom svetuje, naj poravnajo svoje obveznosti V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so danes spremenili priporočilo potrošnikom, ki so ga izdali v petek. Tako zdaj potrošnikom svetujejo, naj poravnajo svoje obveznosti, tudi prihodnje, do Diners Cluba Slovenije, saj da ni nevarnosti za dvojno plačilo.

Glede obročnih plačil blaga in storitev, kjer potrošnik blaga še ni prejel oz. storitve še ni uporabil (npr. potovanje) in ne ve, ali je izvajalec storitve oz. dobavitelj blaga prejel plačilo ali ne, ZPS potrošnikom svetuje, naj od Diners kluba Slovenije oz. podjetja DC Finance zahteva dokazilo o plačilu blaga ali storitve.

Ne spreglejte