SiolNET. Posel danes Novice
4,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Desant Rusov na Srbijo: najemnine v nebo, vse več podjetij ...

4,88

termometer

Novak Đoković Beograd | Največ družb in samostojnih podjetnikov iz Rusije, ki so se registrirali v Srbiji, se ukvarja s programiranjem. Sledijo svetovalne storitve, veletrgovina, proizvodnja avdiovizualnih izdelkov, kinematografska dela, oblikovalska in oglaševalska dejavnost. | Foto: Guliverimage
Največ družb in samostojnih podjetnikov iz Rusije, ki so se registrirali v Srbiji, se ukvarja s programiranjem. Sledijo svetovalne storitve, veletrgovina, proizvodnja avdiovizualnih izdelkov, kinematografska dela, oblikovalska in oglaševalska dejavnost. Foto: Guliverimage

V Srbiji se je od začetka ruske invazije na Ukrajino skokovito povečalo število novoustanovljenih podjetij ruskih državljanov. Po podatkih agencije za poslovne registre je od februarja do maja v Srbiji dejavnost registriralo 480 samostojnih podjetnikov in 194 družb iz Rusije, je poročal BBC. Prihod Rusov in Ukrajincev je v Srbiji vplival tudi na do 40-odstoten dvig najemnin.

Največ ruskih podjetnikov in podjetij prihaja iz tehnološkega sektorja. Tehnološko dejavnost je v omenjenem obdobju registriralo 268 ruskih samostojnih podjetnikov in 29 družb.

Največ družb in samostojnih podjetnikov iz Rusije, ki so se registrirali v Srbiji, se ukvarja s programiranjem. Sledijo svetovalne storitve, veletrgovina, proizvodnja avdiovizualnih izdelkov, kinematografska dela, oblikovalska in oglaševalska dejavnost.

Zaradi ruske invazije na Ukrajino je svoje domove zapustilo tudi veliko Rusov, ne samo Ukrajincev. Rusijo je med junijem in marcem letos po podatkih ruske varnostne službe zapustilo 3,8 milijona ljudi. Nekateri so odšli, ker so se zbali splošne mobilizacije, drugi zaradi sankcij Zahoda proti Rusiji, tretji zaradi spletne cenzure.

Vladimir Putin Aleksander Vučić Novice Vučić: Putin izkorišča Kosovo. Edini cilj Srbije je EU. Vladimir Putin Aleksander Vučić Novice Od kod srbska ljubezen do Putina? #intervju

Skok najemnin

Prihod Rusov in Ukrajincev je v Srbiji vplival tudi na do 40-odstoten dvig najemnin. Za najem enoinpolsobnega stanovanja v središču Beograda, velikega okoli 50 kvadratnih metrov, je bilo treba prej odšteti od 450 do 650 evrov mesečno, zdaj pa ta strošek presega 800 evrov, je še poročal BBC.

Srbija se kljub vse večjim pritiskom mednarodne javnosti še vedno ni pridružila sankcijam Zahoda proti Rusiji. Predsednik Aleksandar Vučić po eni strani poudarja, da Srbija vztraja na evropski poti, po drugi pa pravi, da se bo še naprej boril za srbske nacionalne interese.

Aleksandar Vučić Novice Vučić po Putinovi izjavi o Kosovu: "V mednarodni politiki ni prijateljstev, večni so le interesi." Srbija Novice Veliki preobrat na naslovnicah srbskih tabloidov: "Putin Srbiji zabodel nož v hrbet"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin