Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 8. 2017,
15.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Gorenjska banka

Sreda, 30. 8. 2017, 15.17

6 let, 7 mesecev

Delničarjem Gorenjske banke za 4,7 milijona evrov dividend

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Gorenjska banka | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Delničarji Gorenjske banke na čelu s Savo so na današnji skupščini sklenili, da se od 6,8 milijona lanskega bilančnega dobička za dividende nameni 4,7 milijona evrov oz. 13,28 evra bruto na delnico, so sporočili iz banke.

Gorenjska banka je lani sicer ustvarila 6,3 milijona evrov čistega dobička, kar je bilo skoraj enkrat več kot v 2015, ko je dosegel 3,2 milijona evrov.

Bilančni dobiček, ki poleg čistega dobička vključuje tudi zadržani dobiček, je dosegel 6,8 milijona evrov, skupščina pa je danes sklenila, da se od te vsote za izplačilo dividend delničarjem nameni 4,7 milijona evra, preostalih nekaj manj kot 2,1 milijona evrov pa ostane nerazporejenih.

Skupščina, na kateri je bilo prisotnih 59,9 odstotka delnic s pravico do glasovanja, se je seznanila tudi z letnim poročilom banke za lani, upravi in nadzornemu svetu pa je podelila razrešnico za poslovno leto 2016.

Največji lastnik Gorenjske banke je s skoraj 38 odstotki sicer Sava, ob tem pa je za 8,8 odstotka delnic banke prenesla v fiduciarno imetništvo Abanke, ki jih hrani v korist imetnikov Savinih obveznic kot zavarovanje. Drugi največji lastnik je srbska AIK banka s skoraj 21 odstotki delnic, večja lastnika pa sta še DUTB z nekaj več kot šestimi odstotki in Zavarovalnica Triglav z malenkost nad štirimi odstotki.

Gorenjska banka je trenutno sicer v postopku prodaje. Komisija prodajnega konzorcija za banko, ki ga vodi Sava, v njem pa so še Abanka, DUTB in Zavarovalnica Triglav, se je nedavno seznanila z glavnimi elementi zavezujočih ponudb, ki jo jih podali zainteresirani za nakup 55-odstotnega deleža banke.

Po navedbah medijev sta zavezujočo ponudbo oddala ameriški sklad Apollo, ki je lastnik Nove KBM, Poštne banke in nekdanje Raiffeisen, ter AIK banka. Kot neuradno navajajo mediji, sta oba oddala nižji ponudbi od pričakovanj oz. likvidacijske cene delnice, oblikovane pri 298 evrih.

Nadaljnjih postopkov prodajalci banke ne komentirajo, tako da še ni znano, kakšna bo usoda postopka. Omenja se tudi možnost njegove zaustavitve.

Ne spreglejte