Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2017,
10.26

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Gorenje

Torek, 21. 11. 2017, 10.26

6 let, 4 mesece

Nadzorni svet Gorenja zavrača očitke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Gorenje | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Dobrega pol leta pred koncem mandata nadzornega sveta Gorenja je delničar Philip Alexander Sluiter zahteval sklic izredne skupščine z zahtevo po zamenjavi dveh članov nadzornega sveta, v medijih in javnosti pa so se pojavila namigovanja o prijateljskih odnosih med nadzornim svetom in upravo.

Nadzorni svet Gorenja se je danes odzval na zahtevo za sklic izredne skupščine, ki jo je sprožila nizozemska družba Home Products Europe, ki ima v lasti petodstotni delež Gorenja in katere zastopnik je nekdanji član uprave Gorenja Philip Alexander Sluiter.



"Vsak delničar ima pravico predlagati spremembe v nadzornem svetu"

Sluiter bi namesto predsednika Marka Voljča in Uroša Slavinca v nadzorni svet imenoval sebe in Roberta Lična, nadzorniki družbe pa ob tem pravijo, "da ima vsak delničar pravico predlagati spremembe v nadzornem svetu, če ni zadovoljen z njegovim delom, je pa dejstvo, da mnenje enega delničarja ne predstavlja osnove za menjave v nadzornem svetu".

Za spremembe v nadzornem svetu pred iztekom mandata je potrebna kvalificirana večina treh četrtin pri sklepanju navzočih delničarjev na skupščini, so še sporočili in dodali: "Delo nadzornega sveta in njegovih komisij poteka na sejah, kjer so poleg uprave pogosto prisotni tudi člani širšega poslovodstva. Seje so vedno zelo poglobljene in vedno tudi zelo kritične."

V "ostrem in spoštljivem dialogu do soglasnih odločitev"

"Nadzorni svet vsako leto s pomočjo sekretarja nadzornega sveta izvede samooceno svojega dela in opredeli korake za nadaljnje izboljšanje. Razumljivo je, da se pogledi članov na različne teme, ki zadevajo izzive Gorenja, razhajajo, vendar jih medsebojno izmenjamo v ostrem in spoštljivem dialogu, kar je doslej malone vedno pripeljalo do poenotenih zaključkov in soglasnih odločitev. S tem želimo poudariti enotnost nadzornega sveta in ovreči morebitne domneve o razlikah med člani, na kar bi lahko navajala Sluiterjeva zahteva po menjavi dveh članov," še piše v sporočilu za javnost.

"Povsem normalno je, da so se znanstva okrepila"

Navedli so, da so začeli postopke oblikovanja nominacijskega odbora nadzornega sveta, ki bo opredelil kriterije za člane nadzornega sveta za nov mandat od 21. julija 2018 do 21. julija 2022, nadzorni svet pa bo nato kandidate predlagal skupščini v izvolitev. Glede na to, da je redna skupščina napovedana za 11. maj, bo nadzorni svet kandidate potrdil predvidoma marca oziroma na začetku aprila, so napovedali.

Glede prijateljskega odnosa uprave in nadzornega sveta, o katerem je pisal časnik Finance, so zapisali, da je "povsem normalno", da so se v dolgoletnem delovanju "znanstva predsednika uprave Franja Bobinca in članov nadzornega sveta Gorenja okrepila, odločno pa zanikamo, da bi to kakorkoli vplivalo na razprave in odločitve nadzornega sveta glede poslovanja Gorenja".

Nadzorniki še pravijo, da je pred skupino Gorenje "zelo turbulentno obdobje, zato je stabilno vodenje v interesu družbe, njenih deležnikov in delničarjev".

Nadzorni svet Gorenja sestavljajo: Marko Voljč (predsednik), Bachtiar Djalil, Corinna Graf, Karlo Kardov, Miha Košak, Bernard Pasquier, Uroš Slavinec (predstavniki kapitala), Peter Kobal, Drago Krenker, Krešimir Martinjak in Jurij Slemenik (predstavniki zaposlenih).
Ne spreglejte