Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2011,
12.15

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 14. 4. 2011, 12.15

7 let, 2 meseca

Delnica NKBM v dokapitalizaciji določena na osem evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Novi kreditni banki Maribor so dokončno oblikovali ponudbeno ceno delnice v aktualnem dokapitalizacijskem postopku.

Cena delnice znaša osem evrov, kar pomeni, da v banki načrtujejo do največ 104,3 milijona evrov svežega kapitala. Kot so sporočili, je bila cena delnic oblikovana na podlagi meril obsega ponudbe in cenovne občutljivosti povpraševanja s strani institucionalnih vlagateljev, trenutnih in pričakovanih razmer na slovenskem, poljskem in mednarodnem trgu kapitala in ocene možnosti rasti, dejavnikov tveganja in drugih informacij v zvezi z dejavnostmi banke, vsebovanimi v dokapitalizacijskem prospektu. Končna cena v poljski valuti bo oblikovana okoli 20. aprila. Sredstva za "nadaljno podporo projektom slovenskih podjetij" Pridobljena sredstva bodo uporabljena za nadaljnjo podporo poslovnim načrtom in projektom slovenskih podjetij, še intenzivnejše izvajanje strategije rasti skupine in s tem utrjevanja njenega tržnega položaja v Sloveniji in tujini, del prihodkov pa bo namenjen tudi za izpolnjevanje novih kapitalskih zahtev za banke, pravijo v NKBM. Zadovoljni so z odzivom vlagateljev po Evropi "Zadovoljni smo z odzivom, ki so ga vlagatelji izkazali na predstavitvah po vsej Evropi. Naš tržni položaj in obeti za rast skupine ter naša strategija, katere cilj je krepitev vrednosti naše družbe in s tem vrednosti za delničarje, predstavljajo atraktivno priložnost za borzne vlagatelje na Poljskem in v drugih evropskih državah. S pridobljenimi sredstvi bomo pospešili rast NKBM in izvajanje ambiciozne strategije rasti skupine, ki temelji na izboljšanju tržnega položaja banke, nadaljnji mednarodni širitvi, optimizaciji upravljavskih procesov in razvoju inovativnih distribucijskih kanalov," je po določitvi cene dejal prvi mož NKBM Matjaž Kovačič. Dokapitalizacija bo potekala v dveh krogih

Dokapitalizacija NKBM bo, kot je znano, potekala v dveh krogih, pri čemer imajo obstoječi delničarji v prvem krogu prednostno pravico do vpisa ponujenih delnic, sorazmerno njihovi udeležbi v osnovnem kapitalu banke. Ponujene delnice, ki ne bodo zanimale sedanjih delničarjev, bo družba po lastni presoji dodelila institucionalnim vlagateljem, pa tudi malim vlagateljem v višini njihovih vpisanih in vplačanih ponujenih delnic. Predvideno je, da bi se okrog 15 odstotkov ponujenih delnic, ki jih ne bodo vpisali obstoječi delničarji, dodelilo malim vlagateljem.

Praga uspešnosti dokapitalizacije v NKBM niso določili, trgovanje s ponujenimi delnicami na Ljubljanski in Varšavski borzi pa se bo začelo predvidoma 6. maja.

Trenutno je največji delničar država Sicer pa ima NKBM trenutno skoraj 100.000 delničarjev, med katerimi je največji država. Ta ima v neposredni lasti 41,5 odstotka družbe, skupaj s Kadom in Sodom pa prek 51 odstotkov. V kolikšni meri bo država sodelovala pri dokapitalizaciji za zdaj ni znano, čeprav se je agencija za upravljanje kapitalskih naložb, tako kot tudi Banka Slovenije, vendarle odločila podpreti dokapitalizacijo, saj po njenem država ne bi smela zmanjšati svojega deleža v drugi največji državni banki.

Da je dokapitalizacija NKBM potrebna, je poudaril tudi premier Borut Pahor, ki je dejal, da si ne želi, da bi zaradi kapitalske neustreznosti prišlo do dvomov o stabilnosti slovenskega bančnega sistema. Za zdaj se je od državnih lastnikov za sodelovanje v dokapitalizaciji NKBM odločil le Kad, ki bo pri njej sodeloval sorazmerno s svojim lastniškim deležem. Svoj lastniški delež v NKBM pa je ob sklenitvi pogodbe o opcijski prodaji delnic pripravljen tudi povečati do največ deset odstotkov s prevzemom prednostne pravice države.

Ne spreglejte