Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 2. 2011,
13.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 2. 2011, 13.43

7 let, 2 meseca

Delavci TVM še naprej stavkajo, rešitve ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoli 140 delavcev Tovarne vozil Maribor (TVM) skoraj mesec dni po začetku stavke še vedno ni dočakalo ne zaostalih izplačil niti odgovora o njihovi nadaljnji usodi.

Kot je povedal vodja stavkovnega odbora Franjo Trojner, se za zdaj pri njih ne dogaja ničesar, delavci pa stavkajo doma, saj je njihova socialna stiska že velika. Delavci čakajo na odločitev Kada Zaposleni po njegovih besedah še vedno čakajo na to, kako se bodo morda odločili na Kadu, kjer se seznanjajo s trenutnim finančnim položajem tovarne, kar naj bi se zgodilo ta ali naslednji teden. Ministrica za gospodarstvo Darja Radić jim ob vladnem obisku pretekli teden ni mogla obljubiti ničesar, saj je podjetje v zasebnih rokah, država pa po njenih besedah ne namerava pomagati tistim, ki so krivi za slabo stanje podjetja. "Smo ključ za rešitev 40.000 delovnih mest" "Na ministrico ne gledamo kot na krivca za sedanje stanje, želimo pa od nje, da se zaveda, da smo mi ključ za rešitev 40.000 delovnih mest v Sloveniji. Tisto namreč, kar se bo zgodilo z nami, lahko pričakujejo tudi ostali delavci, ki so v podobnem položaju zaradi neodgovornega odnosa lastnikov do kapitala," je dejal Trojner in še enkrat spomnil na znanje, ki ga zaposleni v njihovem podjetju premorejo.

Njihov lastnik Viator & Vektor trenutno po njegovih informacijah ne dela nič za to, da bi se razmere v tovarni popravile, zato so delavci v popolni pat poziciji. Kljub temu pa zaposleni za zdaj še ne razmišljajo o tem, da bi sami zahtevali stečaj podjetja, saj jim je škoda znanja, ki ga premorejo v podjetju. "Če pa se bo država odločila, da take tovarne ne potrebuje, potem pa se bomo morali odločiti drugače," je še dejal prvi sindikalist v podjetju.

SKEI: Stečaj bi bil najboljša rešitev V štajerskem sindikatu SKEI pa so že zdaj prepričani, da bi bil stečaj vendarle najboljša rešitev. Ker se trenutno ne dogaja ničesar, so v ponedeljek pisali tudi ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in mu predstavili sedanje razmere v podjetju.

Podjetje ima naročila, a ne more delati "Stanje je iz dneva v dan bolj negotovo, saj zaposleni niso več prejeli decembrskih plač in ostalih prejemkov. Center za socialno delo Maribor se bo skušal vključiti v razreševanje nastale problematike, obračamo pa se tudi na vas, saj smo primorani iskati vse možne rešitve, samo, da bi prekinili agonijo delavcev v podjetju," je sindikat med drugim zapisal v pismu in Svetlika opozoril na po njihovem neodgovorno ravnanje prvega moža V&V Zdenka Pavčka. Kot so zapisali, podjetje namreč ima naročila, delavci bi radi delali, žal pa nimajo s čim.

Medik: Delavci tudi iz stečaja ne morejo ničesar pričakovati Sekretar regijskega sindikata SKEI Branko Medik je ob tem povedal, da se mu osebno zdi stečaj TVM edina rešitev, saj na drugačen način sedanjega lastnika ni mogoče razlastiti. "Vendar je treba delavcem razložiti, naj tudi iz stečaja ne pričakujejo ničesar, ker gre za negativen kapital," je dejal Medik in dodal, da bi se že ta teden lahko marsikaj razjasnilo.

Ne spreglejte