Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 11. 2017,
21.15

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

7

Natisni članek

M-Tom sedežna garnitura delavci

Torek, 28. 11. 2017, 21.15

6 let, 4 mesece

Delavci s svojim denarjem iz pogorišča ustvarili uspešno podjetje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

7

Se spomnite nekoč uspešnega podjetja TOM, ki je izdelovalo kakovostne sedežne garniture, in njegovega nesrečnega stečaja? Po stečaju leta 2010 so delavci iz pogorišča podjetja in z lastnimi sredstvi ustvarili podjetje M-Tom. 

Novinarka: Anja Ciglarič/Video: Planet TV


Delavci podjetja TOM so se odločili, da bodo sami nadaljevali izdelovanje sedežnih garnitur. Zbrali so zadnji denar, ki so ga še imeli, ustanovili podjetje in začeli delati. Njihove sedežne garniture stanejo od 1.500 do 2.500 evrov, a so narejene tako, da zdržijo najmanj 15 let.

Zgodba M-Toma je zgodba o pohištvenem feniksu, ki so ga delavci odkupili z denarjem iz svojega žepa in tako dvignili iz pepela, danes pa zaposljuje 19 ljudi.

"Smo dober kolektiv, dobro se razumemo med sabo, tako da je prijetno," je razlagala šivilja Jožica Pust, ki v podjetju dela že 17 let. Da, zadovoljni kupci in delavci so tukaj edino vodilo, pravi direktor.


Slovenca, ki jima je uspelo z vrečkami: Ne potrebujeva vil in jaht #video 


Ženske šivajo, moški montirajo

Mnenje zaposlenih veliko šteje. Zaradi bogatih izkušenj so za izboljšave večkrat zaslužni prav oni. Razlog za dobro voljo pa se morda skriva tudi v delovniku.

V šivalnici imajo tudi majhno pisarno, kjer skrbijo za nabavo in razvoj. Ženske poskrbijo za kroje in šivanje prevlek, moški v sosednji hali pa sedežne garniture zmontirajo in oblečejo.

Podjetje so s svojimi sredstvi kupili delavci. | Foto: Planet TV Podjetje so s svojimi sredstvi kupili delavci. Foto: Planet TV

Kupci si lahko ogledajo tudi proizvodnjo

Ves proces je viden tudi kupcem. Sedežno garnituro si lahko prek posebne aplikacije sestavijo na spletu ali pa si pridejo nastajanje pogledat od blizu.  

Podjetje, ki je nekoč izdelovalo le standardno oblazinjeno pohištvo, danes sledi trendom in jih tudi samo postavlja. "Najnovejša stvar je računalniška polička z integrirano polico in USB-priključkom. Bistvo tega modula je pa v tem, da odpadejo miza v hotelu, dodaten stol, fotelj. S tem, da ga lahko nadgradimo ta modul tudi s tem, da je pomožno ležišče," razlaga Damjan Burger, direktor M-Toma.

10 odstotkov izvozijo v tujino

Direktor M-Toma je Damjan Burger. | Foto: Planet TV Direktor M-Toma je Damjan Burger. Foto: Planet TV Uporabljajo tudi materiale, ki so odporni proti različnim madežem. Novim materialom do živega ne pridejo niti kremplji in dlake hišnih ljubljenčkov. A povsod sledenje trendom v pohištveni industriji ni pametno. Sploh pri izdelavi, razlaga direktor.

"Predvsem veliko je vzmetenja, dvojnega vzmetenja. Za to smo se odločili, ker so ljudje vedno težji. In pravzaprav je posedanje, če ni vzmetenja, veliko večje. Tudi življenjski cikel izdelka bi bil pol krajši," pravi Burger.

Da dober glas seže v deveto vas, dokazujejo tudi številke. Dobrih 10 odstotkov pohištva že izvozijo v tujino.

"Mi se bolj oziramo proti Balkanu, ker smo tam bolj poznani, torej na Hrvaškem, v Srbiji," še dodaja prvi mož podjetja. "Dela je dovolj, dobro se razumemo, stranke pa se vračajo. Prihodnosti nas ni strah in to nas najbolj veseli," je sklenil Burger.

Ne spreglejte