Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2011,
9.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 1. 2011, 9.39

7 let, 2 meseca

Delavci Mersteela shod zaradi odškodnin zaenkrat odpovedali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odpuščeni delavci Merkurja in Mersteela so napovedani protestni shod za izplačilo odškodnin odpovedali.

Do torka naj bi namreč prejeli odgovor na njihovo zahteve po opredelitvi odškodnin zaradi skrajšanega odpovednega roka kot prednostnih terjatev.

Ponovno v parlament? Predstavnik odpuščenih delavcev Merkurja in Mersteela Maksimilijan Kalan, je sporočil, da se bodo v primeru negativnega mnenja pristojnih institucij na njihove zahteve odločili za naslednji korak. Poleg načrtovanega protestnega shoda pred kranjskim sodiščem in upravno stavbo Merkurja v Naklem ne izključujejo niti možnosti, da bi se ponovno odpravili v parlament.

Pred koncem minulega leta so bili odpuščeni delavci pri opozorilu poslancev na svoje težave že uspešni. Na izredni seji državnega zbora so tik pred prazniki dosegli avtentično razlago spornega člena insolvenčnega zakona, da so odpravnine delavcev, ki so bili odpuščeni pred uvedbo prisilne poravnave, prednostne terjatve.

Tako je še pred koncem leta 119 bivših delavcev Merkurja in Mersteela dobilo obljubljene odpravnine, zapletlo pa se je pri izplačilu odškodnin za skrajšanje odpovednega roka. Kranjsko okrožno sodišče je namreč upraviteljici prisilne poravnave Mersteela Katarini Benedik izdalo navodilo, da se avtentična razlaga zakona na odškodnine ne nanaša in da te še vedno veljajo za navadne terjatve.

Delavci razlage niso sprejeli Delavci te razlage niso sprejeli in so kranjskemu okrožnemu sodišču, vrhovnemu sodišču in ministrstvu za pravosodje poslali odprto pismo z zahtevo po spremembi navodil upraviteljici prisilne poravnave. Pojasnjujejo, da so z delodajalcem sklenili dogovor o ustreznem denarnem povračilu namesto izrabe odpovednega roka in da je treba terjatve za izplačilo odškodnin obravnavati kot pravico do plače v času odpovednega roka.

Ne spreglejte