Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 1. 2011,
13.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 27. 1. 2011, 13.29

7 let, 2 meseca

Delavci Mersteela se borijo še za izplačilo odškodnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bivši zaposleni v Merkurju in Mersteelu nadaljujejo boj za izplačilo odškodnin zaradi skrajšanega odpovednega roka.

Ker na zahtevo po obravnavi odškodnin kot prednostih terjatev niso prejeli odgovorov, napovedujejo protest. Odprto pismo z zahtevo po spremembi navodil upraviteljici prisilne poravnave Kot je pojasnil predstavnik odpuščenih delavcev Mersteela Maksimilijan Kalan, so minuli teden na kranjsko okrožno sodišče, upraviteljici prisilne poravnave Katarini Benedik, vrhovnemu sodišču in ministrstvu za pravosodje poslali odprto pismo z zahtevo po spremembi navodil upraviteljici prisilne poravnave. Tej je namreč pristojna okrožna sodnica naložila, da odškodnine v postopku prisilne poravnave obravnava kot navadne terjatve.

Delavci so na drugi strani prepričani, da so odškodnine prav tako kot odpravnine prednostne terjatve, čeprav avtentična razlaga spornega člena insolventnega zakona izrecno omenja le odpravnine. Na podlagi te avtentične razlage je upraviteljica prisilne poravnave lahko delavcem izplačala odpravnine, glede odškodnin pa je dobila pisno navodilo okrožne sodnice, da se avtentična razlaga odškodnin ne dotika, zato soglasja k njihovemu izplačilu še vedno ne more dati.

Na okrožnem sodišču v Kranju medtem še vedno poteka predhodni postopek za zamrznitev razpolaganja s premoženjem bivšega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in ostalih, zoper katere teče preiskava zaradi domnevnega oškodovanja Merkurja. Kot je pojasnil predsednik sodišča Mihael Kersnik, preiskovalna sodnica še ni odločala o ugovorih Kordeža in drugih, saj je zadnja stranka šele pred kratkim vložila ugovor.

Ugovor bo sodnica posredovala pristojnim na vrhovno državno tožilstvo v odgovor, nato pa bo šele razpisala narok. Zato še vedno ni mogoče predvideti, kdaj bo sodnica odločila o vseh ugovorih strank. Je pa do končne odločitve, razpolaganje s premoženjem, ki bi bilo lahko pridobljeno iz kaznivih dejanj, začasno prepovedano.

Ne spreglejte