Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 12. 2013,
13.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primorje delavci

Četrtek, 5. 12. 2013, 13.39

7 let, 2 meseca

Delavcem Primorja "drobiž v prazne denarnice"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S prodajo dela premične lastnine Primorja je stečajni upravitelj Rudolf Hramec zbral okoli 3,7 milijona evrov, ki jih namenja za poplačilo prednostnih terjatev, je objavljeno na Ajpesu.

Stečajni upravitelj prvo prednostno razdelitev predlaga takoj, ko je bil odpravljen formalni zadržek za poplačilo, in sicer končan preizkus terjatev, kar je bilo izpolnjeno z objavo sklepa o preizkusu. Do konca leta naj bi tako nekdanji delavci Primorja dobili poplačan del svojih terjatev iz naslova neizplačanega dela plač in odpravnin. Upravitelj je na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) objavil tudi predlog načrta prednostne razdelitve pred izpolnitvijo pogoja, ki se sicer izpolni šele takrat, ko bi splošna razdelitvena masa zadoščala za poplačilo polovice prednostnih terjatev, ki jih je treba upoštevati pri razdelitvi.

Velika socialna stiska Socialna stiska nekdanjih zaposlenih je velika, saj večina med njimi še ni našla zaposlitve, večini pa se je tudi izteklo nadomestilo za brezposelnost. Poleg tega stečajni upravitelj v nadaljevanju postopka stečaja pričakuje, da bodo predlagane dodatne delitve in poplačila prednostnih upnikov ter pokriti celotni stroški postopka, zato ne vidi zadržkov za čimprejšnje vsaj delno poplačilo prednostnih terjatev.

Pretežni del teh terjatev predstavljajo terjatve nekdanjih zaposlenih. Osnovo za poplačilo tvorijo vse priznane prednostne terjatve po končnem seznamu preizkušenih terjatev, skladno z zakonom je obračunal tudi vse davke in prispevke za izplačilo osebnih dohodkov, ki so predmet prednostnega poplačila. Prav tako je upravitelj del sredstev, namenjenih za poplačilo delavcev, ki so predhodno prejeli sredstva Jamstvenega in preživninskega sklada RS, namenil za poplačilo teh sredstev. Sklad je namreč z izplačanimi zneski vstopil v terjatve delavcev do stečajnega dolžnika.

"Drobiž v prazne denarnice" Hramec predlaga, da ob upoštevanju predvidenega likvidnostnega toka za kritje tekočih stroškov razdelili finančna sredstva v višini 15 odstotkov priznanih prednostnih terjatev. Skupni znesek vseh prednostnih terjatev, ki jih je upošteval ob prvi prednostni razdelitvi, sicer znaša 16,6 milijona evrov. "To je le drobiž v prazne denarnice delavcev, upnikov in od 21. junija 2012, ko se je začel stečajni postopek, pa do danes je dnevno izhlapeval njihov denar, ker se ni usklajeval z letno inflacijo. V sindikatu smo pričakovali, da bo do konca letošnjega leta poplačana vsaj polovica terjatev, ki so jih prijavili delavci v stečajno maso," je o predlogu Hramca dejal nekdanji vodja sindikatov v Primorju Damjan Volf.

Ne spreglejte