Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2017,
14.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Natisni članek

Gertrud Rantzen slovensko-nemška gospodarska zbornica digitalizacija

Torek, 10. 1. 2017, 14.15

6 let, 6 mesecev

"Delati v istem podjetju 30 ali 40 let je preživet model." Bomo šli pri 50 letih študirat?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

3

Foto: Siol.net

Kot zaposleni se moram vprašati, kaj bom v 10 ali 20 letih naredil iz sebe. 60 odstotkov otrok, ki danes vstopajo v šolo, bo opravljalo poklice, ki danes ne obstajajo, je v razpravi o digitalizaciji slovenskih podjetij opozoril direktor kadrovske agencije Adecco Slovenija Miro Smrekar.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica se bo letos izdatno posvetila četrti industrijski revoluciji in spodbujanju digitalizacije procesov v Sloveniji. Med 88 različno velikimi slovenskimi, večinoma proizvodnimi podjetji so opravili raziskavo o tem, kako se digitalizirajo.

Še vedno zaostajamo

Večina slovenskih podjetij polno digitalizacijo načrtuje do leta 2018, vsa, ki so bila udeležena v raziskavi, pa do leta 2020. Največjo oviro podjetja vidijo v nekvalificiranosti zaposlenih, velikih stroških vlaganja in varstvu podatkov.

Raziskava kaže, da se je stanje glede na lani izboljšalo, a da Slovenija še vedno zaostaja zlasti na področju digitalizacije procesov. Ta bi morala spremeniti vse procese poslovanja, od procesov dobave do procesov odločanja. Če želimo, da se bodo slovenska podjetja ustrezno digitalizirala, je nujno tudi sodelovanje države, zlasti na področju izobraževanja in izboljšanja gospodarskih razmer, pravijo v zbornici.

V Slovensko-nemški gospodarski zbornici poudarjajo, naj država zlasti:
- ohrani davčne olajšave za investicije v raziskave in razvoj ter investicije v infrastrukturo,
- spremeni izobraževalni sistem, ki bi se moral bolj prilagajati željam in potrebam digitalnih podjetij,
- uvede vajeništvo, ki bo zapolnilo vrzel kvalificirane delovne sile,
- reformira trg dela, predvsem z vidika fleksibilnosti dela.

Če v pogovorih s kupci vidiš, da so oni korak pred teboj, potem ugotoviš, da si morda zamudil. Tako smo mi pred leti ugotovili, da moramo uvesti robotizacijo. Potrošniki so razvajeni, želijo zelo natančne proizvode. Treba je biti korak pred drugimi, je dejal Tomaž Lanišek iz podjetja KnaufInsulation. | Foto: Mediaspeed Če v pogovorih s kupci vidiš, da so oni korak pred teboj, potem ugotoviš, da si morda zamudil. Tako smo mi pred leti ugotovili, da moramo uvesti robotizacijo. Potrošniki so razvajeni, želijo zelo natančne proizvode. Treba je biti korak pred drugimi, je dejal Tomaž Lanišek iz podjetja KnaufInsulation. Foto: Mediaspeed

Šolski sistem se ne prilagaja potrebam digitalizacije

"Ko smo dijake vprašali, koliko jih je v tistem šolskem letu kaj slišalo o internetu stvari, se ni javil nihče. To je skrb vzbujajoče," pravi direktor KnaufInsulation za Evropo Tomaž Lanišek. "Nemška podjetja ljudi pri 50 letih prekvalificirajo – ti gredo študirat, čez nekaj let končajo izobraževanje, potem pa še od 13 do 15 let delajo. Mladi smo toliko, kot se počutimo mlade. Slovenci smo zelo napredni, ostanimo taki!"

Ko govorimo o digitalizaciji, govorimo o ljudeh. Delati v istem podjetju 30 ali 40 let je preživet model, je poudarila predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen. Prokurist Bosch Slovenija Boris Presekar pa je navedel, da raziskave kažejo, da bo delovnih mest z digitalizacijo vedno več, a potrebna bodo nova znanja.

V Sloveniji ne kupujemo celotne rešitve, ampak jo poskušamo sami razviti. Podjetja med seboj ne komunicirajo. Nihče ne reče: "Jaz sem to naredil in bi rad predstavil tebi." Težava je tudi, da nismo dokončali niti digitalizacije 3.0, je opozoril Boris Presekar iz podjetja Bosch Slovenija. | Foto: Mediaspeed V Sloveniji ne kupujemo celotne rešitve, ampak jo poskušamo sami razviti. Podjetja med seboj ne komunicirajo. Nihče ne reče: "Jaz sem to naredil in bi rad predstavil tebi." Težava je tudi, da nismo dokončali niti digitalizacije 3.0, je opozoril Boris Presekar iz podjetja Bosch Slovenija. Foto: Mediaspeed

"Malo je dela s tehnologijami, veliko pa z ljudmi in postopki, ki so zakoreninjeni v posameznih podjetjih. Digitalizacija namreč spreminja tako operativni kot poslovni del," je povedala vodja strategije in transformacije v Telekomu Slovenije Suzana Leben. | Foto: Mediaspeed "Malo je dela s tehnologijami, veliko pa z ljudmi in postopki, ki so zakoreninjeni v posameznih podjetjih. Digitalizacija namreč spreminja tako operativni kot poslovni del," je povedala vodja strategije in transformacije v Telekomu Slovenije Suzana Leben. Foto: Mediaspeed

 

 

Ne spreglejte