SiolNET. Posel danes Novice
4,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Davek na nepremičnine: nepremičninski mogotci ne bodo bolj obdavčeni #video

4,58

termometer

Koalicija bo še do konca tedna usklajevala zadnji osnutek zakona o davku na nepremičnine. Ta sicer za zdaj ne predvideva višje obdavčitve za tiste lastnike, ki imajo v lasti več nepremičnin. Zakon naj bi začel veljati leta 2020.

Osnutek zakona po poročanju nacionalne televizije predvideva naslednje stopnje obdavčitve: 0,1 odstotka posplošene tržne vrednosti za stanovanja, 0,6 za poslovne in industrijske prostore, 0,15 za kmetijska zemljišča in 0,07 za gozdna. Delo pa je poročalo, da bo stopnja za stanovanjske objekte 0,4 in 0,6 za poslovne prostore. 

Pobrali bi več kot s stavbnim nadomestilom

Kot so poročali na televiziji, simulacije kažejo, da bi s temi stopnjami pobrali za od 20 do 30 odstotkov več kot zdaj s stavbnim nadomestilom. Ministrstvo je pripravilo tudi izračune za enotno stopnjo za vse vrste nepremičnin (0,2 oziroma 0,26), vendar so ugotovili, da bi to pomenilo višjo obdavčitev stanovanj kot zdaj ter obenem veliko nižjo obdavčitev industrijskih in poslovnih nepremičnin, je še poročala televizija.

Vprašanje ostaja, kako se bo koalicija odločila obdavčiti tiste, ki imajo v lasti več nepremičnin. V koalicijski pogodbi je zapisano, da bi drugo in tretjo nepremičnino obdavčili višje, vendar nad predlogom niso navdušeni na finančnem ministrstvu.

izračun davka Posel danes Izračunajte, koliko davka na nepremičnine boste plačali

Naj blok 2017 Tržaška Foto: Ana Kovač

Novi davek naj bi začel veljati leta 2020

Predstavniki koalicijskih strank naj bi se do petka uskladili o osnutku zakona o davku na nepremičnine, ta gre nato v javno obravnavo. Po nekaterih izračunih bi lahko prve dajatve od zakona plačali leta 2020.

Garsonjera v Stari Ljubljani Posel danes Garsonjera v Ljubljani, ki jo prodajajo za 250 tisočakov

Pahorju in Bratuškovi ni uspelo

Nepremičninskega davka se je sicer prva lotila vlada Boruta Pahorja, a je zamisel zaradi velikega odpora v javnosti opustila. Za njo se je zakona lotila Alenka Bratušek, vendar pa ta ni prestal preizkusa na ustavnem sodišču. Marjan Šarec zdaj napoveduje, da bo zakon začel veljati leta 2020. Prihodki od novega davka bi se stekli v občinske blagajne. 

Nove vrednosti nepremičnin bodo po lanskem sprejetju zakona o množičnem vrednotenju začeli določati avgusta prihodnje leto.

najemniško stanovanje v Mostah v Ljubljani Posel danes Razsuto stanovanje v Ljubljani bi oddajali za 350 evrov #foto Gradnja hiše Novice Hišne številke ni več mogoče dobiti brez fasade #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 73
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin