Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
11.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 11.58

7 let, 2 meseca

Davčni svetovalci na Pohorju o davkih v predvolilnih obljubah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Hočkem Pohorju se je pričel dvodnevni kongres davčnih svetovalcev, ki ga že 15. leto organizira Zbornica davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS).

Na njem razpravljajo o javnih financah in davkih v predvolilnih obljubah, ki so po besedah generalnega sekretarja ZDSS Darka Končana pogosto daleč od realnosti.

Končan: Mnogi so utajili ogromno davka Kot je v uvodnem nagovoru povedal Končan, je za trenutno stanje v državi v veliki meri kriva javnofinančna politika. "Ne le da je gospodarska in finančna kriza, ampak tudi pri nas je v fiskalnem sistemu marsikaj narobe upravljano, ni dovršeno ali ni v razvoju šlo naprej. Predvsem pa se je pojavilo to, da so mnogi to spretno izkoristili in utajili ogromno davka."

"V Sloveniji se mora izboljšati davčna kultura" Samo na področju davka na dodano vrednost (DDV) naj bi bilo utajenih okoli 250 milijonov evrov letno. "Če seštejemo par let, bi lahko to pokrilo velik del proračunske luknje," je poudaril generalni sekretar zbornice. Zato je po njegovem mnenju nujno, da se v Sloveniji izboljša "davčna kultura", a se o tem ponavadi govori le v predvolilnem obdobju, kasneje pa se na obljube na tem področju pozabi.

Zato bodo popoldne pripravili okroglo mizo, na kateri bodo soočili poglede in predloge na področju davčne politike v volilnih programih političnih strank. Udeležbo so napovedale vse stranke, med drugim tudi trije evidentirani kandidati za ministra za finance v novi vladi.

"Govorijo o davku na luksuz, pa ne vedo, kaj je to luksuz" "Čeprav se kot stroka naj ne bi vmešavali v politiko, je globina teh problemov takšna, da mora stroka jasno povedati, kaj je mogoče uresničiti in kaj ne," je pojasnil Končan. "Vsi na primer govorijo o davku na luksuz in obdavčenju najbogatejših, pa ne vedo, kaj je to luksuz in kako to uresničiti, da ne govorim o tem, kakšen bi sploh bil izplen."

Dopoldne je na kongresu namenjeno predstavitvi davčnega sistema v sosednji Avstriji. Tega jim bosta predstavila odvetnica Maria Škof in davčni svetovalec Johann Picej.

Ne spreglejte