Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 4. 2016,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

9

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta Matjaž Knez Tine Svoljšak

Torek, 26. 4. 2016, 11.23

6 let, 7 mesecev

Na naših cestah vse več tovornjakov, a Dars od njih dobi vse manj

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

9

Tovornjak avtocesta gneča | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Dars je lani prihodke od prodaje povečal za dva odstotka na 361 milijonov evrov, čisti dobiček pa je znašal 60 milijonov evrov. Prodaja vinjet se je povečala, čeprav tudi tovorni promet raste, pa so prihodki iz tega naslova stagnirali.

Dars veliko večino prihodkov, kar 97 odstotkov, ustvari s cestninami za tovorni promet in vinjetami. Prihodki od cestnin za tovorni promet sicer ostajajo največji prihodek, a so lani ostali na ravni leta pred tem (dobrih 188 milijonov evrov). Kot je Dars navedel v letnem poročilu, je tovorni promet po več letih stagncije lani sicer rastel (število prevoženih kilometrov se je povečalo za pet odstotkov), a zaradi vse čistejših vozil od tovornjakarjev poberejo vse manj denarja. Tovornjaki v višjih emisijskih razredih od razreda Euro III dalje) namreč plačujejo znižane cestnine.

Prihodki iz naslova vinjet so lani znašali 161,8 milijona evrov (štiri odstotke več kot leta 2014). Dars je lani prodal za pet odstotkov več vinjet kot leto pred tem.

Dobiček iz poslovanja je lani znašal 110 milijonov evrov, čisti dobiček pa 60 milijonov evrov, kar je 14 odstotkov manj kot leto pred tem.

S čim služi Dars? Dars prihodki | Foto: DARS/zajem zaslona Foto: DARS/zajem zaslona

Vir: letno poročilo Darsa

Še poltretja milijarda evrov dolga

Dars ob tem še vedno pesti visoka zadolženost, ki izvira iz obdobja gradnje avtocest. Lani je podjetje odplačalo za okrog 130 milijonov evrov dolga, ki pa še vedno znaša 2,5 milijarde evrov. Od tega mora Dars 1,3 milijarde evrov vrniti do leta 2020 (če mu posojil ne bo uspelo reprogramirati, kar bi pomenilo, da se rok za odplačilo premakne v prihodnja leta).

Tine Svoljšak (desno) je lani za devet dni dela v upravi Darsa prejel 29 tisoč evrov bruto. Nekdanji predsednik uprave Matjaž Knez (drugi z desne) je dobil 133 tisoč evrov bruto, člana uprave Franci Skok (drugi z leve) in Marjan Sisinger pa 123 oziroma 101 tisoč evrov. | Foto: STA , Tine Svoljšak (desno) je lani za devet dni dela v upravi Darsa prejel 29 tisoč evrov bruto. Nekdanji predsednik uprave Matjaž Knez (drugi z desne) je dobil 133 tisoč evrov bruto, člana uprave Franci Skok (drugi z leve) in Marjan Sisinger pa 123 oziroma 101 tisoč evrov. Foto: STA ,

V devetih dneh prejel 29 tisočakov

Letno poročilo razkriva tudi prejemke uprave zdaj že odstavljenega Matjaža Kneza. Knez je dobil 133 tisoč evrov bruto, približno deset odstotkov več kot leto pred tem.

Član uprave Tine Svoljšak je po podatkih v letnem poročilu delal le do 9. januarja, a prejel 29 tisoč evrov bruto – osem tisoč evrov plače (toliko je sicer prej dobival za cel mesec dela) in še 21 tisoč evrov bruto variabile. Spomnimo, da se je Svoljšak v začetku lanskega leta preselil v upravo Luke Koper, ki pa jo je maja zapustil, konec lanskega leta je nato odprl espe, registriran za raziskovanje na področju ekonomije.

Članu uprave Franciju Skoku se je plača nekoliko znižala (s 96 na 94 tisoč evrov), bruto prejemki pa so se na račun višjega spremenljivega prejemka povečali za deset odstotkov (s 111 na 123 tisoč evrov). Delavski direktor Marjan Sisinger je mandat nastopil maja 2014 in leta 2014 zaslužil 57 tisoč evrov, lani pa so se njegovi prejemki povečali na 101 tisoč evrov. Gašper Marc, ki je član uprave od lanskega maja, je prejel 60 tisoč evrov bruto.

Ne spreglejte