Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2017,
10.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

3

Natisni članek

Cimos

Torek, 21. 2. 2017, 10.38

6 let, 6 mesecev

Dan po italijanski rdeči luči: kaj se dogaja v Cimosu? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

3

Dan po tem, ko je prodajni postopek Cimosa, ta zaposluje več tisoč ljudi v Sloveniji in na Hrvaškem, propadel, v podjetju ne dajejo izjav. "Upam, da bodo po vseh dogovarjanjih na koncu vseeno našli pozitivno rešitev, sicer bo to velik kolaps za vso Slovenijo," o dogodkih v zadnjih dneh pravi sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Sašo Ristič. Več v spodnjem posnetku.

Italijanski kupec Palladio Finanziaria je zaradi dolgotrajnega usklajevanja med slovensko in hrvaško državo o spornih terjatvah do Cimosa včeraj odstopil od nakupa.

V podjetju danes molčijo, izjav za javnost ne dajejo.

Gospodarski minister Zdavko Počivalšek pravi, da bodo naredili vse, da stečaja podjetja ne bo, in pričakuje nadaljevanje pogovorov z Italijani. 

Hrvaški minister: Pogodba o Cimosu bo podpisana naslednji teden

Pogodba med Hrvaško in Slovenijo o koprskem podjetju Cimos bo podpisana naslednji ponedeljek ali torek, je napovedal hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić. Kot je dodal, je slovenski minister Počivalšek potrdil, da so bili pogoji, ki jih je Hrvaška danes postavila, sprejemljivi.

Marić je dejal, da sta bila s Počivalškom ves čas pogajanj v stiku ter da sta se pogovarjala tudi danes zvečer. "Ni prostora za špekulacije, končni dogovor je pred nami. Napetosti so bile zaradi tega, ker nismo mogli sprejeti odpuščanja delavcev, zdaj pa je tudi pri tem dosežen kompromis," je povedal Marić v pogovoru za Dnevnik hrvaške nacionalne televizije HTV.

Potrdil je, da bodo v pogodbi zagotovljena vsa delovna mesta v Cimosu za naslednji dve leti. Zavrnil je možnost, da bi sprejeli zahtevo vlagateljev italijanskega sklada Palladio Finanziaria oz. njegove družbe TCH Cogeme, da hrvaško državno tožilstvo ne bo moglo preverjati poslovanja Cimosa. "Investitor je verjetno špekuliral z odstopom, da bi popravil svojo pogajalsko pozicijo, a je potrpežljivost pripeljala do rešitve," je povedal Marić, ki je ponovil, da bo v hrvaški državni proračun priteklo sedem milijonov evrov od terjatev. (STA)

Delavci v Cimosu razdeljeni: eni vidijo rešitev, drugi stečaj

Delavci Cimosa so pri vprašanju o usodi Cimosa razdeljeni: del meni, da bo podjetje preživelo, drugi menijo, da podjetje bije plat zvona. Za stanje krivijo vse uprave, vključno z zdajšnjo, ki jo vodi Nemec Gerd Rosendahl, in tudi sindikate.

"Zadnjih pet let smo opozarjali sindikate, da podjetje tone, a so nam dejali, da dokler imamo plače, ne morejo storiti ničesar," nam je dejal eden od zaposlenih, ki ne želi biti imenovan, meni pa, da Cimos čaka stečaj. "V Kopru je bilo pred leti več kot 500 zaposlenih, danes nas je tu manj kot sto. Stroji so zastareli, kar so kupili novih, so jih vozili na Hrvaško. V Koper pa dobivamo stroje iz bosanske enote. Tukajšnja oprema je 20 let za časom. Glede na razmere je edina pot, ki jo vidim, stečaj," meni.

V primeru, da bi posel padel v vodo, je sicer ogroženih več kot 4000 delovnih mest, od tega v Sloveniji blizu 2000, na Hrvaškem pa nekaj nad 1000. Počivalšek je v ponedeljek zagotovil, da bo vlada naredila vse, da Cimos reši pred stečajem in ohrani delovna mesta v Sloveniji.

Na Hrvaškem so sicer vsi trije Cimosovi obrati (Buzet, Labin in Roč) v Istri. Predsednik istrske županije in nekdanji župan Buzeta Valter Flego je  komentiral z besedami, da je "italijanski investitor očitno čez noč zamenjal ploščo".

Delo v spletni izdaji piše, da ima država v primeru odstopa italijanske strani pripravljen plan B. Ta menda ne predvideva prodaje družbe, ampak da bi SDH in DUTB ostala lastnika in sama izpeljala prestrukturiranje podjetja. To pa bo, poroča Delo neuradno, težka in zapletena naloga, saj država Cimosu ne sme več dati državne pomoči. (STA)

February 21, 2017

Ne spreglejte